latinica  ћирилица
25/10/2021 |  14:10 ⇒ 16:17 | Autor: SRNA

Cvijanović: Posljednja linija odbrane legitimnih srpskih interesa (VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je Skupština srpskog naroda BiH jedina instituciji koja je stvorena prije same Republike Srpske, kao posljednja linija odbrane legitimnih srpskih nacionalnih interesa u okviru tadašnje Socijalističke Republike /SR/ BiH.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

- Skupština srpskog naroda u BiH, preteča današnje Narodne skupštine Republike Srpske, iznikla je iz složenih političkih okolnosti i teško narušenih međunacionalnih odnosa unutar predratne BiH, uzrokovanih ignorantskim odnosom i preglasavanjem srpskih poslanika u skupštini SR BiH - istakla je Cvijanović na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 30 godina od osnivanja Narodne skupštine Republike Srpske.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Predsjednica Republike je naglasila da je kap koja je prelila čašu u oktobru 1991. godine bilo nelegalno donošenje takozvanog "Akta o reafirmaciji suverenosti Republike BiH", glasovima muslimanskih i hrvatskih poslanika, a mimo volje i bez prisustva srpskih.

Ona je dodala da je, štiteći svoju konstitutivnost i ravnopravnost, srpski narod u BiH počeo da se organizuje institucionalno, a prvi zadatak bio je stvaranje sopstvenog parlamenta, što je i realizovano 24. oktobra 1991. godine.

Cvijanović je naglasila da je Skupština stvorena zahvaljujući odlučnosti i jedinstvu srpskih poslanika koji su hrabro iskoračili, ne pristajući na preglasavanje i podređen položaj u odnosu na druga dva konstitutivna naroda.

- Od tada do danas, Narodna skupština predstavlja stub institucionalne zaštite Republike Srpske, njenih nadležnosti, integriteta i Ustavom zagarantovane autonomije. Snažno je utemeljena u volji naroda, ne samo kao predstavničko tijelo, već i kao institucija sa važnim ustavnim mehanizmima koji sprečavaju ugrožavanje vitalnih nacionalnih interesa na zajedničkom nivou.

Pored toga, poseban značaj sa sobom nosi činjenica da su sve važne istorijske odluke, u bližoj i daljoj prošlosti, donesene upravo na sjednicama naše skupštine, a najznačajnija je svakako ona 9. januara 1992. godine, na kojoj je usvojena Deklaracija o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, odnosno Republike Srpske - podsjetila je predsjednica Srpske.

U sličnim okolnostima, u odnosu na one u kojima je nastala, dodala je Cvijanović, Narodna skupština egzistira i djeluje danas, 30 godina od svog osnivanja i 26 od završetka ratnih sukoba u BiH.

Ona je naglasila da su nametanja, osporavanja, preglasavanja, urušavanje pravnog sistema i ustavnog poretka, politička svakodnevnica u BiH i samo neki od izazova sa kojima se suočava Republika Srpska.

- Uprkos tome, Narodna skupština godinama i u kontinuitetu potvrđuje status ubjedljivo najefikasnijeg zakonodavnog tijela u BiH, kako u pogledu usvojenih zakona, tako i u obavljanju drugih funkcija iz svoje nadležnosti. Јedna od najznačajnijih funkcija jeste pružanje podrške srpskom članu Predsjedništva i sprečavanje preglasavanja u ovoj instituciji, kroz potvrđivanje mehanizma zaštite vitalnog interesa Republike Srpske. U sadašnjem sazivu, Narodna skupština je dvotrećinskom većinom nekoliko puta potvrdila svoj značaj i, zajedno sa srpskim članom Predsjedništva, spriječila donošenje odluka koje bi bile štetne za Republiku - naglasila je Cvijanović.

S druge strane, ukazala je ona, predstoji nam vrijeme donošenja važnih odluka za Republiku Srpsku.

- Mnoge nadležnosti koje su nam od Dejtona do danas nasilno i nelegalno oduzete, biće vraćene i u tom procesu ključnu ulogu će imati Narodna skupština Republike Srpske. Ne želimo ništa više i ništa manje od onoga što nam po Dejtonskom sporazumu i Ustavu pripada i za to ćemo se boriti svim raspoloživim političkim i pravnim sredstvima. Zbog toga je potrebno da se okupimo u i oko Narodne skupštine, iste one u kojoj smo donosili sve suštinski važne odluke za Republiku Srpsku i njene građane - poručila je predsjednica Srpske.

Ona je ocijenila da ima neke simbolike i u ovom velikom jubileju, koji baš u ovo izazovno vrijeme podsjeća na njen istorijski značaj, snagu i kontinuitet.

- Uvjerena sam da smo na ispravnom putu i da ćemo, sada i ubuduće, zajedničkim snagama savladati sve prepreke na putu izgradnje bolje, snažnije i uspješnije Republike Srpske. U to ime, Vama predsjedniče i vašim prethodnicima, svim sadašnjim i bivšim poslanicima, kao i našim građanima, čestitam 30 godina postojanja i rada Narodne skupštine Republike Srpske - istakla je predsjednica Republike Srpske.