latinica  ћирилица
25/10/2021 |  14:38 ⇒ 14:38 | Autor: SRNA

Novaković-Bursać: Mektić prekršio zaključke Narodne skupštine

Predstavnik Kluba poslanika SDS-a, PDP-a i DNS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dragan Mektić pokazao je danas podanišvo te tri stranke učešćem u radu Ustavnopravne komisje ovog doma, ocijenila je šef Kluba poslanika SNSD-a Snježana Novaković-Bursać.
Snježana Novaković Bursać - Foto: SRNA
Snježana Novaković BursaćFoto: SRNA

Bursaćeva je rekla da je Mektić danas dao kvorum za održavanje sjednice Ustavnopravne komisije, čime je prekršio zaključke Narodne skupštine Republike Srpske.

- On je uspješno priveden da održi kvorum, nakon što je i predstvanik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović napustio sjednicu - rekla je Bursaćeva novinarima i dodala da je Mektić učestvovao u odlučivanju.

Ona je rekla da je Mektić svojim prisustvom dao legitimet i "omogućio dalji život" ustavnih amandmana Naše stranke, a koji se odnose na izmjene Izbornog zakona koji podrazumijevaju jednog predsjednika i Parlamentarnu skupštinu sa 66 poslanika bez Doma naroda.

- SDS, PDP i DNS su ovim danas pokazali koga slušaju i ko je kadar da ih privede i u ovoj situaciji da im održi kvorum. Mislim da ovo javnost treba da zna. Nije ovo njegovo ponašanje i on na Ustavnopravnoj komisiji predstavlja SDS, PDP i DNS - rekla je Bursaćeva.

Ona je konstatovala da je Mektić i dosadašnjim ponašanjem pokazao da nije vrijedan bilo kakvog komentara.

- Ponosim se što ne pripadam istoj vertikali kao što je Mektić. Inače ga ne bih komentarisala, ali danas sam morala jer on predstvalja SDS, PDP i DNS, nešto što se građanima Republike Srpske predstavlja kao alternativa - rekla je Bursaćeva i dodala da ima odgovornost da narod Srpske upozori na to.

Ona je rekla da će poslanici SNSD-a sutra ići na sjednicu Predstavničkog doma i podržati odluku predsjedavajućeg Savjeta ministar Zorana Tegeltije za smjenu ministara odbrane Sifeta Podžića.

- Predsjedavajući Savjeta ministara je iskoristio svoje pravo i potpuno razložno i na zakonu zasnovano donio odlku o smjeni ministra odbrane - rekla je Bursaćeva.

Podsjećajući da je Tegeltija donio odluku o Podžićevoj smjeni, nakon što je obustavljena vojna vježba Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije, Bursaćeva je rekla da je tu situacija jasna.

- To nije bila samo vježba, nego i dokaz da li uvažavate srpsku komponetu u Oružanim snagama BiH i Republike Srpske - rekla je Bursaćeva.

Osvrćući se na sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu, Bursaćeva je rekla da je dominirao miran ton i relaksiran stav.

"Taj relaksiran stav potiče sigurno od toga što smo sigurni u svoje stavove koji su zasnovani na Ustavu", rekla je Bursaćeva i dodala da izjave o ratu i nemirima u BiH dolaze isključivo od predstavnika bošnjačkog naroda.

Ona je ocijenila da je uznemirivanje javnosti znak slabosti.

"Kada nemate političke argumente, onda ne znate šta da radite, pa onda posegnete za argumentima sile", zaključila je Bursaćeva.