latinica  ћирилица
25/10/2021 |  16:42 ⇒ 16:43 | Autor: SRNA

Dačić: Nasilje nad ustavnopravnim položajem Srpske - atak na Dejtonski sporazum

Predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je da je Republika Srbija privržena Dejtonskom sporazumu, te da bi svako nasilje nad ustavnopravnim položajem Republike Srpske bio atak na ovaj sporazum.
Ivica Dačić (foto:Tanjug/AP) -
Ivica Dačić (foto:Tanjug/AP)

- Srbi od svih naroda ovdje najviše žele mir i dijalog, a ne da se stalno krši Dejtonski sporazum oduzimanjem ovlaštenja koja Republika Srpska ima po tom sporazumu - rekao je Dačić danas novinarima u Banjaluci.

Nakon sastanka sa predsjednikom Socijalističke partije Petrom Đokićem u sjedištu ove stranke, Dačić je rekao da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH po Dejtonskom sporazumu koji jasno definiše da je BiH sporazumna zajednica tri naroda i dva entiteta.

- Republika Srpska je i danas, ne samo jedna istorijska činjenica, već i faktor bez čije saglasnosti nije moguće da se dalje povlače bilo kakvi politički potezi - poručio je Dačić.

Govoreći o odnosima SPS-a i SP, Dačić je rekao da, iako se formalno radi o dvije partije u dvije države, one su dio jedne iste suštine i političke organizacije.

- SPS Srbije apsolutno podržava SP i sarađuje sa njom, konsultovaćemo se oko najvažnijih državnih i nacionalnih pitanja i imaćemo zajednički i jedinstven stav - istakao je Dačić.

Predsjednik SP Petar Đokić rekao je novinarima da je u BiH ozbiljna, duboka i složena politička kriza za koju treba tražiti razumna rješenja.

Đokić očekuje da se kroz dijalog sa svima pronađe rješenje za najnoviju krizu u BiH.

On je najavio je da će krajem novembra biti održan 9. Kongres SP.

Đokić je rekao da je upoznao Dačića o aktivnostima u SP o pripremama za stranački kongres i o stavovima po ključnim političkim pitanjima i ukupnim odnosima u BiH.