latinica  ћирилица
25/10/2021 |  19:11 ⇒ 21:08 | Autor: RTRS

Zvaničnici spremni za razgovore, ali ne na štetu Srpske (VIDEO)

Proslavljajući tri decenije postojanja Narodne skupštine Republike Srpske, na sastancima zvaničnika Srpske i Srbije, neizbježna tema bila su i trenutna politička dešavanja u BiH.

Za naredne dane najavljena je i diplomatska ofanziva međunarodnih predstavnika.

Ove sedmice u BiH dolaze direktorka pri Evropskoj službi za spoljne poslove u Evropi Angelina Ajhorst i specijalni izaslanik za zapadni Balkan Metju Palmer, koji je već u Zagrebu.

Zvaničnici Srpske za razgovore su spremni, ali ne na štetu Republike, njenih građana i Ustava.

Tridesetu godišnjicu postojanja Narodne skupštine Republika Srpska dočekuje izložena novim iskušenjima. Tako je tema o pokušajima oduzimanja nadležnosti i udaljavanju od Dejtonskog sporazuma bila nezaobilazna na odvojenim sastancima predsjednika srpskog Parlamenta Ivice Dačića i prvog čovjeka vojvođanske Skupštine Ištvana Pastora sa zvaničnicima Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da će u narednim danima Parlament Srpske donositi odluke koje treba da vrate ustavnu poziciju Srpske i ništa više. Smatra da je krivica Srpske to što je samoodrživa i može da funkcioniše, za razliku od BiH, a pogotovo Federacije.

- Samo Republika Srpska  ima snagu i zato se i pokušava putem raznih odluka neustavno antidejtonski kriminalno mijenjati ta pozicija snage i održivosti Srpske - ističe Dodik.

A kakva se diplomatska ofanziva na Republiku Srpsku i BiH sprema najbolje svjedoči i najavljena posjeta direktorke pri Evropskoj službi za spoljne poslove u Evropi Angeline Ajhorst i specijalnog izaslanika za zapadni Balkan Metjua Palmera od 27. do 30. oktobra.

Pred dolazak, Ajhorstova je telefonom razgovarala sa Miloradom Dodikom, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Međunarodni predstavnici pozivaju na nastavak dijaloga o političkoj krizi u BiH. Iz Republike Srpske kažu da su spremni za razgovore, ali i podsjećaju na jedan od zaključaka Narodne skupštine iz maja ove godine.

- Narodna skupština Republike Srpske konstatujući da je narušena dejtonska struktura BiH i nakon razmatranjai usvajanja Inicijative za pokretanje razgovora i dijaloga između strana Republike Srpske i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH, poziva Federaciju BiH kao stranu ugovornicu na sveobuhvatan dijalog o trenutnom stanju u BiH i mogućim rješenjima vezanim za budućnost Republike Srpske i Federacije BiH - piše u zaključku NSRS.

Ovaj zaključak, na koji se političko Sarajevo oglušilo, dokazuje dobru volju i pruženu ruku, smatraju zvaničnici Srpske. I ovaj put su, kaže predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, spremni za razgovore sa domaćim političarima, ali i stranim faktorom u BiH, koji je određenim odlukama dao značajan doprinos produbljivanju krize.

- Ono što frustrira jeste činjenica da smo puno puta razgovoarali, ali naši sagovornici ne da ne razumiju, već neće da razumiju. Јer ako priznate gdje su problemi mora da liječite, ako liječite onda ispravljate devijacije, ako ispravljate devijacije onda morate da priznate i ono što ste vi napravili kao međunarodni faktor, a ja znam da je to za njih veliki zalogaj, ali veliki zalogaj je i za nas da živimo vječno u krizi - naglašava predsjednica Srpske.

Da su stranci glavni izvor krize najbolji je primjer Ustavnog suda BiH, u kojem sjede strane sudije, a posljednja odluka Valentina Incka BiH dovela je do najveće postdejtonske krize. Na ulogu međunarodne zajednice ukazuje i premijer Srpske Radovan Višković.

- Ti koji su nametali krize nas pozivaju na dogovor, zajednički život, na dobrobit BiH... Vi koji ste napravili problem možete ga riješiti vrlo lako - otklonite razloge zbog kojeg je i nastalo - kaže Višković.

Srbija podržava Republiku Srpsku da na osnovu Dejtonskog sporazuma sačuva svoje institucije. Novi pritisci na Republiku Srpsku za predsjednika Skupštine Srbije Ivicu Dačića nisu novost.

- Ništa novo se ne dešava, te stvari se dešavaju decenijama. To je pokušaj da se izigra Dejtonski sporazum kako entiteti ne bi imali nikakkav značaj - ističe Dačić.

Upravo zbog toga, a zbog zaštite Dejtona i Ustava, ponikla je i inicijativa o vraćanju nadležnosti. Sa strancima ili bez njih, razgovori i dogovori su neophodni. Zvaničnici Srpske za to su spremni, ali bez ucjena na koje neće pristati.

Povezane vijesti:

Cvijanović sa Dačićem i Pastorom; Odnosi Srpske i Srbije na najvišem nivou

Dodik: Razgovaraćemo sa svima osim sa Šmitom

Sastanak Čubrilovića i Dačića

Dačić: Nasilje nad ustavnopravnim položajem Srpske - atak na Dejtonski sporazum