latinica  ћирилица
25/10/2021 |  21:27 ⇒ 26/10/2021 | 12:39 | Autor: RTRS

Zaplet počeo premijerom predstave "Moj muž" (VIDEO)

Premijerom predstave "Moj muž" Јugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda večeras je u Gradskom pozorištu Јazavac u Banjaluci otvoren Međunarodni festival glumca Zaplet.
Zaplet-predstava "Moj muž" (@JAZAVAC) - Foto: Twitter
Zaplet-predstava "Moj muž" (@JAZAVAC)Foto: Twitter

Do 30. oktobra Zaplet će ugostititi glumce iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.

Selekcija ovogodišnjeg festivala nastojala je da u Gradsko pozorište Јazavac dovede najbolje predstave iz regiona fokusirane na glumačku igru.

Osim Јugoslovenskog dramskog pozorišta u okviru takmičarskog programa nastupiće Centar za kulturu Tivat u koprodukciji sa Šabačkim pozorištem, Hrvatsko narodno kazalište Varaždin, Pozorište Prijedor u koprodukciji sa Gledališčem Koper i Regionalno pozorište Novi Pazar.

Organizator u Gradskom pozorištu Јazavac Ljubiša Savanović rekao je da će u takmičarskom programu Festivala biti odigrano pet predstava, te da će, osim takmičarskog, i ove godine biti održan prateći program, kao što su okrugli sto i razgovori sa glumcima.

Festival se održava uz kontinuiranu podršku grada Banjaluke i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić izrazila je zadovoljstvo što ovogodišnji festival otvara Јugoslovensko dramsko pozorište premijernim izvođenjem, s obzirom na intenzivne aktivnosti na jačanju saradnje u oblasti kulture i umjetnosti između Srpske i Srbije.

- Naši strateški ciljevi usmjereni su na iniciranje i pospješivanje saradnje između institucija i stvaralaca iz Republike Srpske i Srbije u kontekstu stvaranja jedinstvenog kulturnog prostora, i u tom smislu veoma me raduje učešće pozorišta iz Srbije na festivalima u Srpskoj - rekla je Trivićeva.

U okviru pratećeg programa festivala otvorena je izložba akvarela Vesne Antašević, a biće organizovani razgovori sa glumcima Nikolinom Friganović, Neletom Karajlićem i Andrijom Kuzmanovićem.