latinica  ћирилица
26/10/2021 |  09:58 ⇒ 10:04 | Autor: SRNA

Vaseljenski patrijarh razgovarao sa Bajdenom i Blinkenom

Vaseljenski patrijarh Vartolomej, duhovni vođa pravoslavnih hrišćana, sastao se odvojeno sa američkim predsjednikom DŽozefom Bajdenom i državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, piše Katimerini.
Vaseljenski patrijarh Vartolomej sa Bajdenom (Foto: cyprustimes.com) -
Vaseljenski patrijarh Vartolomej sa Bajdenom (Foto: cyprustimes.com)

Bajden i patrijarh Vartolomej razgovarali su o načinima borbe protiv klimatskih promjena i okončanja pandemije virusa korona tokom sastanka u Ovalnom kabinetu, kao i o važnosti vjerskih sloboda.

Bijela kuća je saopštila da je tokom sastanka patrijarha i Bajdena "naglašena kritična uloga koju vjerske zajednice imaju u suočavanju sa nizom globalnih izazova sa kojima se svi suočavamo".

Patrijarh Vartolomej je u Bijeloj kući rekao da je izuzetno zadovoljan svojom posjetom, hvaleći Bajdena kao "čovjeka vjere i čovjeka vizije".

- Ne možemo dozvoliti da se bilo kakvi kratkovidi politički planovi miješaju u naše odnose, koji su kroz i u Hristu Isusu, Gospodu i Spasitelju svijeta - rekao je on.

Iako se očekivalo da će posjeta patrijarha Vartolomeja skrenuti pažnju na nevolje male pravoslavne hrišćanske manjine u njegovoj domovini Turskoj, on je uzeo diplomatski ton na ranijem sastanku tokom doručka koji je organizovao turski ambasador Hasan Murat Merdžan, navodi se u napomenama koje je objavila grčka pravoslavna nadbiskupija Amerike.

Vaseljenski patrijarh je izjavio da je njegova misija kao patrijarha "čisto duhovna i pokazuje kako Turska može biti - ne samo inkluzivno društvo, već i graditelj mostova između Istoka i Zapada".

On je ambasadorovu dobrodošlicu nazvao primjerom međusobnog "dijaloga i poštovanja".

Primjedbe se ne odnose na tekuće bolne tačke kao što je zatvaranje pravoslavne bogoslovije na turskom ostrvu Halki od strane turske vlade prije 50 godina.

Blinken je, međutim, "još jednom potvrdio da ponovno otvaranje Bogoslovije Halki ostaje stalni prioritet", saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

- Razgovarali su o posvećenosti SAD podršci vjerskim slobodama širom svijeta i mogućnostima da rade sa pravoslavnom zajednicom na pitanjima od zajedničkog interesa, kao i sa vjerskim manjinama u Turskoj i regionu - rekao je Prajs.

Blinken je takođe pohvalio "izvanredno vođstvo" koje je Vartolomej, ponekad poznat i kao "zeleni patrijarh", pokazao pozivajući na pronalaženje rješenja za klimatsku krizu.

Patrijarh Vartolomej je rekao i to da će se pridružiti papi Franji i vođama drugih velikih religija širom svijeta kako bi pozvali globalnu zajednicu da olakša vakcinaciju protiv kovida 19 za cijeli svijet, posebno za siromašne zemlje.

On je ranije pušten iz vašingtonske bolnice nakon jedne provedene noći. On je doveden u Univerzitetsku bolnicu "DŽordž Vašington" u nedjelju uveče nakon što se osjećao "loše" zbog dugog leta u subotu i zgusnutog rasporeda, saopštila je grčka pravoslavna arhiepiskopija.

Vartolomej je carigradski patrijarh sa sjedištem u Turskoj. Smatra se prvim među jednakima među istočnim pravoslavnim patrijarsima, što mu daje istaknutost, ali ne i moć katoličkog pape. On nadgleda grčke pravoslavne i neke druge jurisdikcije, iako veliki dijelovi istočnopravoslavnog svijeta imaju samoupravu pod svojim patrijarsima.