latinica  ћирилица
26/10/2021 |  10:50 ⇒ 12:18 | Autor: SRNA

Prva sjednica novog Parlamenta Njemačke, Merkelova kao posjetilac

Novi Parlament Njemačke održaće danas prvi sastanak nakon formiranja, a očekuje se da Baerbel Bas iz Socijaldemokratske stranke bude izabrana za predsjedavajućeg parlamentu.
Njemački parlament - Foto: AP
Njemački parlamentFoto: AP

Njemačka kancelarka Angela Merkel prisustvovaće sastanku, iako nije više poslanik. Ona će sjediti u dijelu predviđenom za posjetioce.

Predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer će kasnije danas formalno razriješiti dužnosti Merkelovu i njen kabinet, ali se očekuje da će od njih zatražiti da ostanu na dužnosti do izbora nove vlade, prenio je AP.

Tri stranke koje se nadaju ulasku u novu koalicionu vladu saopštile su prošle sedmice da im je cilj da se novi kancelar izabere početkom decembra, mada su priznali da se radi o "teškom zadatku".

Ukoliko pregovori o formiranju nove vlade, koji su započeti početkom mjeseca, budu uspješni, Hrišćansko-demokratska unija Angele Merkel će postati opozicija, nakon 16 godina na vlasti.

Očekuje se da će nasljednik Merkelove biti lider socijaldemokrata Olaf Šolc, koji je trenutno na funkciji vicekancelara i ministra finansija.