latinica  ћирилица
26/10/2021 |  11:17 ⇒ 11:17 | Autor: SRNA

Galijašević: Situacija je došla do tačke kada je nemoguć povratak nazad

Stručnjak za islamski terorizam i bezbjednost DŽevad Galijašević izjavio je da je iz Sarajeva već počela ofanziva, koju vode Amerikanci i Britanci, a pomažu i Nijemci, kako bi se razorio ugovor o miru s krajnjim ciljem rušenja Republike Srpske.
DŽevad Galijašević  (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
DŽevad Galijašević (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Galijašević je rekao Srni da predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokazuje volju i političku namjeru da po svaku cijenu sačuva mir u BiH.

- Na posljednjoj konferenciju koju je gost Kristijan Šmit organizovao u svom rodnom Nojštatu, obratio se Volfgang Šojble, najmarkantnija figura njemačke politike u posljednjih 50 godina. Bio je, između ostalog, i šef kabineta Helmuta Kola, a danas je predsjednik Bundestaga - napomenuo je Galijašević.

On je podjetio da je Šojble rekao o BiH da se ne smije podijeliti po nacionalnim šavovima, jer bi napravili islamsko ostrvo sa velikim konfliktnim potencijalom.

- Oni znaju, odlično znaju šta se dešava u muslimanskom dijelu Federacije, a umjesto da riješe problem, žele da cijela BiH bude islamsko ostrvo sa velikim konfliktnim potencijalom. To je strašna situacija - ocijenio je Galijašević.

On je ukazao na to da SDA u potpunosti preuzima kontrolu nad pravosuđem, smjenjuje glavnog tužioca, preuzima Visoki sudski i tužilački savjet, u Ustavnom sudu dobija Albanca kao partnera za sprovođenje politika, ne za tumačenje Ustava.

- U ovoj situaciji imamo muslimansko-hrvatsku Federaciju koja nema legalnu vladu. Njen premijer je uključen u najveću korupciju tešku 10 miliona maraka. Istovremeno, direktor obavještajne službe je na tom položaju sa falsifikovanim diplomama. I niko ne govori o rušenju ustavnog poretka na ovaj način i šta se dešava sa BiH kada funkcioniše na ovaj način - ukazao je ovaj ekspert za borbu protiv terorizma.

Dakle, istakao je Galijašević, međunarodna zajednica - Amerikanci, Britanci i djelimično Nijemci rade isto što i tokom posljednjih 26 godina - ruše ugovor o miru, mijenjaju Dejtonski sporazum, razaraju Ustav BiH izmišljenim institucijama i nelegalim, nezakonitim oblastima koje je za sebe preuzeo visoki predstavnik. Krajnji cilj je, upozorava, rušenje Republike Srpske.

- Ova situacija je došla do tačke kada je nemoguće vraćati se nazad - na isti način sprovoditi politiku nasilja. Konačno je osvjetljena cijela politička scena. Negoduju i zemlje EU, više od sedam njih - rekao je on.

Prema njegovim riječima, velike sile direktno podržavaju Republiku Srpsku, smatrajući da je neprimjereno proglašenje zakona od odlazećeg visokog predstavnika i dolazak novog na nezakonit način bez odluke Savjeta bezbjednosti UN čime krši Dejtonski sporazum, te da se na ovaj način ne može raditi.

- Ali, mi još ostajemo na terenu političke debate i pravne norme tumačimo političkim instrumentarijem. Našu političku situaciju objašnjavamo pokušajem da se zaštitimo normama Dejtonskog sporazuma, ne shvatajući da ćemo prije ili kasnije, bolje da smo ranije uradili, da Republika Srpska izađe pred Komisiju za međunarodno pravo UN - naveo je on.

Galijašević je pojasnio da to Republika Srpske može kao članica savezne države, kao ustavni entitet članice i kao zaraćena strana koja je potpisala ugovor. "Istovremeno, Srbija treba da izađe pred Međunarodni sud pravde i da tuži BiH zbog kršenja međunarodnog ugovora o miru", zaključio je Galijašević.