latinica  ћирилица
26/10/2021 |  12:00 | Autor: SRNA

"Za dom spremni!" - jači i od predsjednika Vrhovnog suda

Uprkos stavu predsjednika Vrhovnog suda Hrvatske Radovana Dobronića, koji poručuje da nema razumijevanja za ustaški pozdrav "Za dom spremni!", male su šanse da taj slogan bude zabranjen, procjenjuje riječki Novi list.

Predsjednik Јevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus mjesecima pokušava da progura u Hrvatskom saboru zakon o zabrani ustaškog pozdrava, pod kojim je izvršen genocid nad Srbima, Јevrejima i Romima u NDH, satelitu njemačkih nacista.

Već mjesecima Kraus čeka da ga primi premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Međutim, mala je vjerovatnoća da će Plenković, koji je lider HDZ-a, i stranka na čijem je čelu ikada pristati da se u Krivični zakon unese odredba prema kojoj bi se javno isticanje ustaških znamenja kažnjavalo zatvorom od šest mjeseci do tri godine.

Da bi zakon prošao, predlagači su uz ustaške simbole stavili i četnička obilježja, ali rezultat je isti.

Ništa bolja situacija nije ni nakon izjave predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića, koji smatra da ustaški pozdrav treba zabraniti.

- Taj pozdrav nije dopušten i to zato jer je Ustavom jasno određeno da je Hrvatska nastala na tekovinama ZAVNOH-a, a pored toga je Ustavni sud u više odluka o tome iznio jasan stav - napisao je Dobronić još u programu koji je izradio u svrhu kandiditure za predsjednika ovog suda.

Ali, desno orijentisane stranke u Hrvatskoj, računajući i najveću HDZ, ne žele da se odreknu ustaškog pozdrava jer veliki dio njihovog biračkog tijela ima razumijevanje za nekadašnju ustašku državu.

Čak je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ponovio da Vladi Hrvatske i HDZ-u nije prihvatljiv Krausov prijedlog.

Tako, ustaški pozdrav ostaje dio hrvatske baštine bez obzira na činjenicu da su ga izgovarali najveći zločinci i koljači NDH dok su vršili pokolje nad Srbima, Јevrejima i Romima.