latinica  ћирилица
26/10/2021 |  12:15 | Autor: Agencije

Erdogan odustao od protjerivanja deset ambasadora

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan odustao je od prijetnje protjerivanjem deset stranih ambasadora, uključujući američkog i sedam iz Evrope, nakon što su podržali oslobađanje zatvorenog filantropa.

- Vjerujemo da će ovi ambasadori, koji su ispunili svoju obvezu prema članu 41. Bečke konvencije, sada biti oprezniji u svojim izjavama - izjavio je Erdogan nakon tročasovne sjednice Vlade u Ankari.

Deset ambasadora pozvalo je u zajedničkoj izjavi na oslobađanje poslovnog čovjeka i filantropa Osmana Kavale koji je u zatvoru od 2017. godine, uprkos tome što nije osuđen, u zajedničkoj izjavi prošle sedmice.

Erdogan je u subotu rekao da je ta izjava "bezobrazluk" i naredio da se ambasadori proglase nepoželjnim.

Diplomate, uključujući ambasadore Francuske, Njemačke, Holandije, Kanade, Danske, Švedske, Finske, Norveške, Novog Zelanda i SAD bili su pozvani u Ministarstvo inostranih poslova.

Kavala (64) je prošle godine oslobođen optužbi povezanih s antivladinim protestima širom zemlje 2013. godine, ali je presuda poništena i spojena s optužbama koje se odnose na pokušaj državnog udara 2016. godine.

Međunarodni posmatrači i grupe za zaštitu ljudskih prava više puta su pozivali na oslobađanje Kavale i kurdskog političara Selahatina Demirtasa, koji je u zatvoru od 2016. godine. Kažu da je njihovo zatvaranje temeljeno na političkim razlozima. Ankara odbacuje takve tvrdnje i navodi da je sudstvo nezavisno.