latinica  ћирилица
26/10/2021 |  12:34 | Autor: SRNA

Milunović: Stabilnost penzionog sistema je prioritet Vlade Srpske

Vladi Republike Srpske jedan od najvećih prioriteta je stabilnost penzionog sistema, izjavio je danas ministar rada i boračko invalidske zaštite Duško Milunović i dodao da to dokazuje i način isplate penzija koje su redovne.
Duško Milunović - Foto: RTRS
Duško MilunovićFoto: RTRS

Nakon sastanka Upravnog odbora Udruženja penzionera Republike Srpske, Milunović je novinarima u Tesliću rekao da su za septembar penzije isplaćene za 272.000 penzionera, a da je Vlada uplatila 15.400.000 KM kako bi isplata bila redovna.

On je pojasnio da je ukupan iznos za isplatu penzija bio 102.000.000 KM, da su prikupljeni doprinosi po osnovu penzionog i invalidskog osiguranja iznosili 86.600.000 KM, a Vlada je uplatila nedostajuća sredstva.

Milunović je naveo da je pored samog rada i organizacije Udruženja penzionera danas razgovarano i zajedničkim aktivnostima koje je podržavala Vlada, te za naredni period najavio proširenje obuhvata penzionera za banjsku rehabilitaciju sa iznalaženjem mogućnosti da se obezbijede stabilni i sigurni izvori finansiranja.

Milunović je istakao da je ovo ministarstvo podržalo inicijativu Udruženja penzionera da se, prije nego što lokalne zajednice usvoje budžete, ide sa prijedlogom da one obavezno izdvajaju od 0,5 do jedan odsto od ukupnog iznosa budžeta, koliko su predložili penzioneri, za banjsku rehabilitaciju, jednokratne novčane pomoći socijalno najugroženijim penzionerima i sahrane.

- U narednom periodu ove aktivnosti zajedno ćemo provesti i ići prema Ministarstvu uprave i lokalne samouprave, a obezbijeđena je i podrška premijera na nedavno održanom zajedničkom sastanku u Vladi Republike Srpske - naveo je Milunović.

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Ratko Trifunović rekao je da su za tu inicijativa dobil jednoglasnu podršku Predsjedništva Saveza opština i gradova na sjednici održanoj početkom ovog mjeseca.

Naveo da je ova populacija pretrpjela najveće posljedice tokom pandemije virusa korona, uz napomenu da je smrtnost penzionera tokom sedam mjeseci za 40 odsto veća nego u istom periodu prošle godine.

Današnjoj prvoj sjednici Upravnog odbora Udruženja penzionera Republike Srpske koja je održana u hotelu "Kardial" u Banji Vrućici, prisustvovao je i direktor Fonda Penzijskog invalidskog osiguranja Republike Srpske Mladen Milić.