latinica  ћирилица
26/10/2021 |  12:51 ⇒ 17:48 | Autor: RTRS

U Prnjavoru od danas u funkciji 46 kamera video-nadzora (VIDEO)

U Prnjavoru je od danas u funkciji 46 kamera video-nadzora, a zvaničnom puštanju u rad prisustvovao je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.
Video-nadzor - Foto: RTRS
Video-nadzorFoto: RTRS

Lukač je rekao da je u Republici Srpskoj u saradnji MUP-a i lokalnih zajednica uspostavljen video-nadzor u 52 od 64 opštine, što se do sada pokazalo veoma uspješnim i bitnim za bezbjednost građana i njihove imovine.

- Imamo opštine gdje je i do 50 odsto smanjen broj krivičnih djela i prekršaja, naročito po pitanju težih krivičnih djela i krađa. U Prnjavoru se pokazalo da je već na samom početku uspostavljanja video-nadzora riješeno nekoliko prekršaja i krivičnih djela i svakako će to u narednom periodu biti i značajnije - rekao je on.

Lukač je naveo da video-nadzor u preventivnom smislu mnogo znači jer garantuje bezbjednost građana i njihove imovine, a u represivnom policija ima početnu poziciju za otkrivanje učinjenih krivičnih djela koja obično budu riješena ne uspješan način.

Projekat su finansirali Opština Prnjavor i Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Načelnik opštine Darko Tomaš podsjetio da je ukupna vrijednost projekta oko 300.000 KM.

- Uvjeren sam da je ovo nemjerljiva cifra u odnosu na korist koju imaju građani. Od 15. oktobra, otkako je u funkciji sistem kažnjavanja za neregistrovana vozila do danas sistem je u našoj opštini evidentirao 426 prekršaja, što dovoljno govori o njegovoj efikasnosti i prevenciji - istakao je Tomaš.