latinica  ћирилица
26/10/2021 |  13:45 ⇒ 16:47 | Autor: SRNA

Tegeltija: Podžića smijeniti zbog kršenja Zakona o odbrani

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je danas da su razlozi donošenja odluke o smjeni ministra odbrane Sifeta Podžića kršenje Zakona o odbrani, a ne politički i lični.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

Tegeltija je pojasnio da je Podžić jednostranom odlukom odgodio zajedničku vojnu vježbu Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije na Manjači od 9. do 16. oktobra, kršeći Zakon o odbrani BiH u načinu rada i odlučivanja.

- Odluka je donesena izvan ovlaštenja ministra odbrane i predstvalja nedemokratski odnos prema Srbiji - rekao je Tegeltija, obrazlažući svoju odluku o Podžićevoj smjeni.

On je rekao da je odluku o Podžićevoj smjeni donio 5. oktobra, te da je o tome obavijestio Parlamentarnu skupštinu BiH.

- Podžić je odgodio vježbu 4 . oktobra. Јa, kao i drugi ministri za to smo saznali iz medija, nakon čega sam Podžića pozvao i rekao mu da povuče odluku. Nakon što to nije odlučio ja sam donio odluku o njegovom razrješenju - pojasnio je Tegeltija.

On je rekao da se duže vrijeme u medijima spekulisalo da će vježba biti odgođena, te da je jedini razlog neusvajanje privremenog finansiranja i budžeta za 2021. godinu.

- To je bio dobar razlog za odgađanje vježbe, ali je odluka o privremenom finansiranju u međuvremenu donesena i nije bilo razloga za otkazvanje vježbe - istakao je Tegeltija.

On je rekao da njegov ključni cilj nije da parlament potvrdi ili ne potvrdi odluku o Podžićevoj smjeni, nego da svi nivoi vlasti u BiH donose odluke u skladu sa svojim ovlaštenjima.

Tegeltija je podsjetio da je ovo drugi put da parlament obavještava o razrješenju nekog od ministara, te da je ta odluka jednom podržana u Predstvaničkom domu.