latinica  ћирилица
26/10/2021 |  14:32 ⇒ 15:51 | Autor: SRNA

Žunić: Dodik ispoštovao zaključke Parlamenta Srpske

Šef poslaničkog kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je danas da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne glasajući za tačke dnevnog reda u Predsjedništvu BiH ispoštovao zaključke Narodne skupštine Republike Srpske.
Igor Žunić - Foto: RTRS
Igor ŽunićFoto: RTRS

- Narodni poslanici izjasniće se sutra na posebnoj sjednici parlamenta Republike Srpske po svim tačkama za koje srpski član Predsjedništva nije glasao u Predsjedništvu BiH - rekao je Žunić u Banjaluci nakon sjednice skupštinskog Kolegijuma.

On je dodao da će Narodna skupština Republike Srpske definisati sve one stvari koje treba da se definišu, kada je riječ o spoljnoj i vojnoj politici i o svemu.

- To je znak da Narodna skupština Republike Srpske ima presudnu ulogu po odlučivanju unutar BiH po svim pitanjima - istakao je Žunić.

Komentarišući primjedbe opozicije da je bespotrebno pod jednu tačku dnevnog reda stavljeno više podtačaka, Žunić je ocijenio da je sasvim dovoljno da se pročita materijal i da se o tome glasa, jer se ovdje radi o zaštiti entitetskog vitalnog interesa.

- O zaštiti Republike Srpske ne treba da brojim da li imamo podršku dvije trećine narodnih poslanika. Onaj ko misli da trebamo po odlukama zaštititi Republiku Srpsku, ono što je štetno po Srpsku, taj spada u te dvije trećine poslanika i on je za Republiku Srpsku. Ostali koji misle da to ne treba, slobodno neka ne budu u te dvije trećine - pojasnio je Žunić.

O mogućnost da Republika Srpska dobije svoju upravu za indirektno oporezivanje, Žunić je rekao da Srpska ne bi bila u gubitku osnivanjem takve uprave i to bi moglo nesmetano da se provede.

- Vraćanje te nadležnosti je najkomplikovaniji potez koji može da se napravi i sigurno da treba dosta zakonskih rješenja izmijenjati. Sve zakone koje budemo vraćali, definisaće se kroz pravne stvari i kroz Ustav BiH - kaže Žunić.

Žunić je zaključio da Republika Srpska na to ima pravo i ako donese takvu vrstu odluke, a sve govori da će se donijeti da će Srpska moći funkcionisati bez problema.

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske odlučio je danas da će 23. posebna sjednica Parlamenta biti održana sutra u Banjaluci na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik proglasio je veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske odluke usvojene na 22. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 18. oktobra, te pozvao poslanike da u roku 10 dana održe sjednicu i dvotrećinskom većinom podrže ovaj proglas.