latinica  ћирилица
26/10/2021 |  15:35 ⇒ 15:37 | Autor: sputniknews.com

Gradsko vijeće Vukovara ponovo odbilo javnu upotrebu ćirilice

Gradsko vijeće Vukovara, na predlog gradonačelnika Ivana Penave, ponovo je danas odbilo da srpskoj manjini dozvoli javnu upotrebu ćirilice.
Ćirilica - Foto: ilustracija
ĆirilicaFoto: ilustracija

Kako je prenijela agencija Hina, Gradsko vijeće je većinom glasova odlučilo da se u Vukovaru još nisu stekli uslovi za primjenu proširenih prava pripadnicima srpske manjine, koji podrazumijeva javnu upotrebu ćirilice.

Odluka je donijeta većinom glasova na sjednici na kojoj je raspravljalo o "dostignutom stepenu razuimjevanja, solidarnosti, podnošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara, pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine".

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ocijenio je u raspravi da građani srpske nacionalnosti u Vukovaru koriste sva zagarantovana prava, a za nova se, kazao je, nisu stekli uslovi.

- Mišljenja sam da je podnošljivost takva da omogućava normalan rad i atmosferu kao i odnose u gradu Vukovaru. Svaki iskorak, bilo gore, bilo dolje, lijevo ili desno, mogao bi izazvati napetosti - kazao je Penava.
 
Podsjetio je da već 10 godina Vukovarčani osporavaju popis stanovništva iz 2011. godine jer smatraju da ne odgovara tada utvrđenom niti broju građana u Vukovaru, niti broju Srba u gradu.

Odbornik Srđan Milaković (DSS) poručio je Penavi kako nije istina da je sporan popis stanovništva već cjelokupan odnos prema građanima srpske nacionalnosti.
 
- Vi nikada nećete priznati dvojezičnost bilo što da pokaže popis stanovništva - poručio je Milaković Penavi ocijenivši da je priča o dvojezičnosti u gradu Vukovaru od početka bila priča većinskog naroda dok je uloga građana srpske nacionalnosti i političkih predstavnika Srba bila sporedna.

Nikola Mažar (HDZ) je istakao da atmosfera u ovom gradu nije normalna, a gradskim vlastima je zamjerio da u proteklih godinu dana nisu učinile ništa kako bi se situacija popravila.

Spomenuo je fizičke obračune među mladima, nasrtaje na učenike i nastavnike kojih je bilo u proteklih godinu dana u Vukovaru.
 
- Najgore je što se u tih godinu dana promijenio mentalni sklop građana na način da su se osjećali nesigurniji nego 1998. godine u vrijeme povratka - kazao je Mažar.
 
Gradsko vijeće Vukovara svakog oktobra, prema odluci Ustavnog suda, raspravlja o tome treba li u Vukovaru, u skladu s Ustavom Republike Hrvatske i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, uvesti ćirilicu u javnu upotrebu, prenio je Tanjug.