latinica  ћирилица
26/10/2021 |  16:23 ⇒ 20:58 | Autor: RTRS

Odbornici banjalučke Skupštine o zaduženju emisijom hartija od vrijednosti (VIDEO)

U nastavku šeste sjednice Skupštine grada Banjaluka, odbornici raspravljaju o prijedlogu odluke o zaduženju, emisijom hartija od vrijednosti. Pred odbornicima je, između ostalog, i Nacrt prvog urbanističkog plana Banjaluke, veći broj odluka o dodjeli u zakup poslovnih prostora, pod posebnim uslovima i preporuke o korišćenju ćirilice.
Gradska uprava Banjaluka - Foto: RTRS
Gradska uprava BanjalukaFoto: RTRS

Gradonačelnik Banjaluke predlagač je odluke o zaduženju emisijom hartija od vrijednosti u iznosu od šest miliona maraka. Sredstvima iz emisije obveznica, kaže Draško Stanivuković, predviđena je modernizacija glavnih saobraćajnica, prije svega kroz naselja Kuljani i Debeljaci, za šta je predviđeno po milion maraka.

- Projektom se rade važne sabraćajne dionice kroz Kuljane i Debeljake. Prvi put se radi moderna saobraćajnica sa kanalizacijom, dvije trake, ivičnjacima, na najmoderniji mogući način i oni kažu "Ne" - kaže Stanivuković.

Odbornici skupštinske većine tvrde da oni nisu rekli "ne" važnim infrastrukturnim projketima. Napominju da ovi projekti ne trebaju biti realizovani novim zaduženjem, jer se mogu finasirati iz sredstava koja su predviđena nacrtom rebalansa budžeta.

- I put u Debeljacima i put u Kuljanima, nešto je na čemu se treba raditi. Za takvo nešto ćemo dati podršku ali smatramo da se u ovih 17 miliona maraka mora naći mjesto za ove stvari - istakao je Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

Podsjećamo, nakon ljetne pauze, na prvoj sjednici gradskog parlamenta, posebnu pažnju odbornika privukla je tačka o Nacrtu rebalansa budžeta za ovu godinu, koji je povećan za 17 miliona maraka. Da bi priča u vezi s rebalansom budžeta bila kompletna, neophodno je uključiti i mjesne zajednice, ističe Ilić.