latinica  ћирилица
26/10/2021 |  17:06 | Autor: SRNA

Novaković Bursać: Dužnost je usprotiviti se onima koji ne prihvataju odluke srpskog naroda

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je danas da poslanici SNSD-a imaju nesporno prava i dužnost da se usprotive određenim strukturama u BiH, koje ne žele da prihvate odluke srpskog naroda i odnose sa Srbijom.
Snježana Novaković Bursać - Foto: RTRS
Snježana Novaković BursaćFoto: RTRS

Ona je navela da je to jedini razlog zašto su danas učestvovali na sjednici Predstavničkog doma kako bi podržali predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltiju u njegovoj odluci da smijeni ministra odbrane Sifeta Podžića, jer je kršeći Zakon o odbrani BiH, jednostranom odlukom, odgodio zajedničku vojnu vježbu Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije na Manjači.

- Nema potrebe da elaborišem ustavni osnov. Ovim je vrlo jasno poslata neprihvatljiva poruka srpskom narodu, Srbiji i Republici Srpskoj - rekla je Bursaćeva novinarima u Sarajevu.

Ona je ukazala da su pojedini poslanici danas pokušali da izbjegnu politički kontekst tvrdnjom da odluka predsjedavajućeg Tegeltije nema valjano obrazloženje.

- Odluka ima valjano obrazloženje i suštinsko utemeljenje u Ustavu i zakonu. Ali tim istim poslanicima nije smetalo da u odluci o imenovanju članova Centralne izborne komisije BiH nije bilo nijedno slovo o tome ni kojeg su zanimanja. Prisustvujemo strašnom licemjerstvu i izbjegavanju suočavanja sa stvarnim činjenicama, ustavnim odredbama i nepoštovanju volje jednog naroda - pojasnila je Bursaćeva.

Šef Kluba SNSD-a je onima koji imaju zamjerke na plate poslanicima iz Republike Srpske, poručila da Ministarstvo finansija i trezora vrlo brižljivo i u kontinuitetu prati način prikupljanja indirektnih poreza i da se iz godine u godinu svjedoči narušavanju balansa, odnosno otimanju pozamašnih svota novca iz Republike Srpske.

- Zbog toga godinama traju sudski procesi kako bi taj novac prikupljen u Srpskoj vratili u budžete naših lokalnih zajednica na način kako je to dogovoreno. Sigurni smo da mi, poslanici iz Srpske, iako je to teško dokazati, plate dobijamo upravo od građana Republike Srpske, tako da ne dozvoljavam da mi se to spočitava - navela je Bursaćeva.

Prema njenim riječima, vrlo sinhronizovano se pokušava nametnuti priča o kriminalizaciji i konstrukciji kojekakvih afera, u čemu učestvuju i pojedini mediji iz Republike Srpske, da bi se skrenula pažnja sa suštinskih političkih tema.

- Konstrukcija afera i njihovo podgrijavanje ima za cilj da se otupi fokus naše javnosti sa ovih stvari za koje smatramo da su od temeljne važnosti za sve nas u BiH, posebno nas koji dolazimo iz Republike Srpske. Za razliku od nekih struktura u Federaciji BiH koji su na podizanje optužnica "kmečali" da je to udar na bošnjački narod, SNSD podržava tužilaštvo Republike Srpske i istražne organe u procesu dokazivanja bilo čijih kriminalnih radnji - rekla je ona.

Bursaćeva je istakla da SNSD nema namjeru da brani bilo koga, apostrofirajući snažni pokušaj usmjeravanja pažnje sa onoga što je temeljni problem u odnosima za funkcionisanje BiH.

Govoreći o prijedlogu poslanika HDZ Nikole Lovrinovića da uz Podžića budu smijenjeni i bošnjački ministri u Savjetu ministara Bisera Turković i Selmo Cikotić, Bursaćeva je navela da će o tome biti razgovara sa Lovrinovićem.

- Zbog jednostranog prijedloga i direktnog kršenja Poslovnika o radu Predsjedništva BiH i ingerencija Predsjedništva, koje je jedino zaduženo za vođenje spoljne politike, sigurno je da je na mjestu broj jedan za smjenu ministar inostranih poslova Bisera Turković - rekla je Bursaćeva.

Osvrnuvši se na to što su tokom rasprave na sjednici predstavnici Republike Srpske upoređivani sa nacistima, ona je istakla da je to, nažalost, očekivano.

- Nažalost takvo je javno mnjenje koje se usmjerava, što nije dobar put za međusobno razumijevanje i uvažavanje - dodala je Bursaćeva.

Šef Kluba SNSD-a navela je da predstavnici opozicije iz Republike Srpske smatraju, u užem tumačenju zaključaka Narodne skupštine Srpske, da se prisustvom sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine krše ti zaključci zbog čega i ne učestvuju u radu sjednice.

- U suštinskom tumačenju zaključaka Narodne skupštine smatram da ih nismo prekršili, međutim, ima tumačenja u Republici Srpskoj da je ovo njihovo ponašanje nekakava tiha podrška ministru Podžiću. Ne želim da kalkulišem na tu temu. Oni su se izjasnili i iznijeli svoje stavove - dodala je Bursaćeva.