latinica  ћирилица
26/10/2021 |  17:41 ⇒ 17:46 | Autor: RTRS

Crnjac: Hrvati ne smiju okrenuti leđa Dodiku

Lider SDA Bakir Izetbegović ponovno je izazvao buru svojim izjavama među Hrvatima u BiH, piše portal Otvoreno.
Milorad Dodik i Zoran Milanović - Foto: SRNA
Milorad Dodik i Zoran MilanovićFoto: SRNA

- Tako nastupa Izetbegović, valjda u želji da zatomi sve probleme koji mu tresu stranku, često je sklon slanju mrziteljskih poruka prema Hrvatima i Srbima u BiH - ističe se u tekstu portala Otvoreno.

Izetbegović je ranije govorio o tome da Hrvati imaju viška prava, da su prezastupljeni, te da njima Bošnjaci, u političkom smislu, trebaju nešto "davati".

Novinar i politički komentator iz BiH Ivan Crnjac komentarisao je za Otvoreno novu salvu, kako se ističe u tekstu, Izetbegovićevih prijetnji.

Crnjac smatra kako postoji jedan političar u Hrvatskoj koji bi Izetbegoviću i njegovim asistentima mogao "skresati" krila.

- Bakir Izetbegović često je sklon slanju mrziteljskih poruka prema Hrvatima. Takva politika iz njegove stranke, ali, nažalost, i iz većine stranaka koje se dominantno obraćaju Bošnjacima je zadnjih godina postala svakodnevna. Ne postoje više nikakvi akteri u bošnjačkoj politici koji su skloni dijalogu s Hrvatima i Srbima. Ipak, očekujem neke promjene u tom smjeru, a kao nosilac tih promjena se nametnuo Zoran Milanović. S takvim jednim liderom se ne bi mogla nositi niti cijela eskadrila političara nalik na Izetbegovića, a ne on uz par svojih radikalnih asistenata - rekao je Crnjac za Otvoreno.

U tektu portala Otvoreno se ističe da u BiH već dugo traje institucionalna kriza koju su pokrenuli politički predstavnici Republike Srpske predvođeni Miloradom Dodikom, koji je odlučio bojkotovati zajedničke institucije nakon što je, sada već bivši visoki predstavnik u toj zemlji Valentin Incko odlučio donijeti nametnuti "zakon o zabrani negiranja genocida".

Na pitanje kako komentariše Dodikove poteze, Crnjac smatra da je Dodik "spreman ići do kraja".

- Znate onu priču dječju kada jedan dječak stalno govori kako dolazi vuk, roditelji nasjednu, pa onda kada vuk jednom dođe mu više nitko ne vjeruje? E tako je i s Dodikom. On je često prijetio raznim koracima i potezima. Ovog puta, ja smatram, Dodik je voljan ići do kraja. Zašto? Zato što je situacija u BiH takva da on lično nema što izgubiti. Na političko nasilje koje stiže iz većine sarajevocentričnih stranaka se može odgovoriti samo jednako radikalnom mjerom. Dodik to zna i vjerujem da će se u skladu s tim i ponašati - kazao nam je Crnjac.

Na pitanje šta će biti u tom slučaju sa BiH i Hrvatima, Crnjac tu ne vidi razloga za strah.

- Sve ono što Dodik želi jeste povratak izvornom Dajtonu, povratak načelima na kojima je izgrađena BiH. To nikako ne može biti prijetnja BiH. Svi oni koji strahuju za BiH bi trebali malo bolje čuti šta Dodik govori i postupati u skladu s tim. Ne vidim i ne očekujem nikakve žestoke mjere poput novih država unutar BiH, ali, ko zna, možda je i to opcija. Hrvati će tu politički profitirati onoliko koliko budu znali igrati igru. Kakva god ta igra bila, ona nikako ne bi smjela značiti apsolutno okretanje leđa Dodiku koliko god to od Čovića tražili neki politički krugovi iz Zagreba na čelu sa premijerom Plenkovićem - zaključio je Crnjac.

Izvor: otvoreno.hr