latinica  ћирилица
26/10/2021 |  18:12 ⇒ 18:13 | Autor: SRNA

Selaković: Srbija posvećena očuvanju stabilnosti i mira u regionu

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je danas da Srbija ostaje posvećena očuvanju stabilnosti i mira u regionu, kao i iznalaženju kompromisnog rješenja za pitanje Kosova i Metohije posredstvom dijaloga.
Nikola Selaković - Foto: SRNA
Nikola SelakovićFoto: SRNA

Selaković je, povodom Dana UN, istakao da Srbija pridaje poseban značaj UN u kontekstu očuvanja svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta i tako brani, ne samo sopstvene nacionalne interese, već i međunarodno pravo i ključne principe Povelje UN.

- U svakoj prilici ističemo da Rezolucija Savjeta bezbjednosti UN 1244, koja potvrđuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, i dalje ostaje na snazi - ukazao je Selaković.

On je naglasio da statusno neutralno prisustvo UNMIK-a u nesmanjenom obimu nastavlja da bude od suštinskog značaja za stabilnost i stvaranje uslova koji bi trebalo da vode ka trajnom i održivom rješenju za pitanje Kosova i Metohije, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

- Očekujemo da ova misija nastavi sa sprovođenjem svog mandata - naglasio je Selaković.

On je naglasio da Srbija visoko uvažava ulogu sistema UN u očuvanju mira i sprečavanju sukoba u svijetu, te da je njena posvećenost ogleda i kroz učešće u mirovnim misijama UN i EU.