latinica  ћирилица
26/10/2021 |  18:29 ⇒ 18:30 | Autor: sputniknews.com

Srbija usvojila rebalans budžeta za 2021. godinu

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su po hitnom postupku rebalans budžeta za ovu godinu koji je Vlada Srbije predložila zbog izuzetno dobrih rezultata u prvih devet mjeseci kada su ostvareni budžetski prihodi za 183 milijarde dinara veći od planiranih.
Skupština Srbije (foto: Sputnik / Lola Đorđeviić) -
Skupština Srbije (foto: Sputnik / Lola Đorđeviić)

Kako je, obrazlažući rebalans pred poslanicima, rekao ministar finansija Srbije Siniša Mali, cilj rebalansa je da se taj novac preraspodijeli na pravi način i usmjeri na ono što su prioriteti Vlade Srbije, a to su kapitalne investicije, podizanje atraktivnosti ekonomije i podizanju životnog standarda stanovništva.

Kada je riječ o kapitalnim investicijama, rebalansom je na nivou opšte države izdvojeno oko 478 milijardi dinara, odnosno 7,8 odsto BDP.

Obezbijeđen je novac za završetak Moravskog koridora, početak gradnje Beogradskog metroa, kao i Dunavske magistrale, što se očekuje u novembru, prenosi Tanjug.

Takođe i za fabriku vakcina koja se gradi u Beogradu, rekonstrukciju više domova zdravlja u Grockoj, na Čukarici, Gadžinom Hanu, Lapovu, Loznici, Medveđi, Rači i Somboru kao i Doma za odrasle Kuline u Aleksincu i Doma za djecu i omladinu u Zvečanskoj.

Rebalansom su predviđena i sredstva za pomoć građanima u novembru i decembru, kada će punoljetnima biti uplaćeno prvo po 30, a onda po 20 evra.