latinica  ћирилица
26/10/2021 |  18:53 ⇒ 27/10/2021 | 09:35 | Autor: RTRS

Sjednica Parlamenta Srpske o odlukama i zaključcima Predsjedništva BiH

Kolegijum Narodne skupštine zakazao je za sutra posebnu sjednicu, na kojoj će se poslanici izjašnjavati o odlukama i zaključcima Predsjedništva BiH usvojenim 18. oktobra, koje je srpski član Milorad Dodik proglasio štetnim za vitalni interes Republike Srpske.
NSRS -
NSRS

Opozicija već najavljuje mogući bojkot zasjedanja jer je, kažu, malo vremena da se pripreme za raspravu. Iz vladajuće koalicije tvrde da je na sceni politizacija opozicionih poslanika i da je dovoljno da pročitaju materijale.

Na dnevnom redu posebne sjednice Narodne skupštine objedinjena rasprava o većem broju odluka i zaključaka Predsjedništva BiH, za koje nije glasao srpski član Milorad Dodik, a koji ih je proglasio štetnim za vitalni interes Republike Srpske.

Vlast je za objedinjenu raspravu, dok je opozicija protiv.

- Zašto je vitalni nacionalni interes Kancelarije Ruske ambasade u Banjaluci? - upitao je poslanik SDS-a Miladin Stanić.

Poslanik SNSD-a Igor Žunić ističe da srpski član Predsjednštva Milorad Dodik ispoštovao zaključke NSRS.

- Poslanici će se izjasniti o svim tačkama za koje Dodik nije glasao. On je ispoštovao zaključke . Naš je stav a i većine nadam se da neke tačke ovog dnevnog reda treba da prođu i mi ćemo se tako i ponašati - kaže Žunić.

U vladajućoj koaliciji kažu da nije potrebno brojati da li o ovim pitanjima postoji dvotrećinska većina. Smatraju, onaj ko misli da treba zaštititi vitalni interes Srpske biće u te dvije trećine. Opozicija još nije odlučila.

Poslanik PDP-a Igor Crnadak tvrdi da je sjednica skupštinskog Kolegijuma "pokazala da vlast želi da zbrzi ovu priču" i da "onemogući opoziciju da kaže svoj stav", te najavio da će PDP vidjeti da li će pod ovakvim uslovima učestvovati u radu sjednice.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović je poručio da "opozicija treba da čita skupštinski Poslovnik o radu".

- Poslovnikom je propisano da onaj ko traži posebnu sjednicu definiše i dnevni red - rekao je Čubrilović.

On je dodao da nije bio za ograničenje broja diskusija poslanika.

- Nema ograničenja u diskusijama. Nažalost, vidjeće se koliko se politizuje situacija na posebnoj skupštinskoj sjednici. Opozicija želi da politizuje sve i svašta, pa i posebnu sjednicu - istakao je Čubrilović.

Opozicija nezadovoljna i zbog toga što su tek danas upoznati o dnevnom redu.

- Imam osjećaj da vlast hoće da održi sjednicu bez opozicije - izjavio je poslanik DNS-a Duško Ivić.

Šef Kluba poslanika DEMOS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović rekla je da će poslanici opozicije moći da raspravljaju o svim tačkama sutrašnje sjednice Narodne skupštine.

- Opozicija želi sve da politizuje, pa i kada govori o sutrašnjoj sjednici - kaže Stevanovićeva

Podsjećamo, da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, u skladu s ranijim zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske, glasao protiv svih tačaka dnevnog reda o kojima se tročlano Predsjedništvo izjašnjavalo 18. oktobra na redovnoj sjednici u Sarajevu. Zbog preglasavanja, pokrenuto je pitanje zaštite vitalnog entitetskog