latinica  ћирилица
26/10/2021 |  19:05 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Nove Izetbegovićeve ratnohuškačke poruke (VIDEO)

Dok se predstavnici Republike Srpske ograđuju od ratnohuškačke retorike i zalažu za traženje rješenja kojima bi se sačuvao mir u BiH, iz Federacije sve češće dolaze poruke o spremnosti na rat.
Bakir Izetbegović - Foto: RTRS
Bakir IzetbegovićFoto: RTRS

Јednu takvu uputio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović, pa su iz Srpske uslijedila oštra reagovanja.

- Ako ljudi hoće da žive, moraju biti spremni da umiru, ako hoće mir, moraju biti spremni na rat. To bi neizbježno prvo krenulo na Brčko, na entitetskim linijama, pa tamo gdje su povratnici, jer bi doživjeli vjerovatno neprijatnosti pa bi mi morali da ih štitimo i njih i državu, Brčko - rekao je Izetbegović.

Ovako je predsjednik SDA Bakir Izetbegović gostujući u federalnim medijima govorio o mogućnosti izbijanja rata u BiH i tako ponovo uznemirio javnost. Iako je mišljenja da do sukoba neće doći, kaže da na takvo nešto treba biti spreman.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da Izetbegović, bombastičnim izjavama, nastoji mobilisati međunarodni faktor.

Srpsku, kaže, Izetbegovićevi ideološki planovi ne interesuju, već isključivo Ustav i ono što joj po njemu pripada: "To su i bolesne ideološke izjave koje pokazuju da u toj Izetbegovićevoj glavi, ali i drugim takvim glavama, stanuje rat i da bi bili u stanju ratovati da bi konačno došli do koncepta unitarizacije i dominacije, u čemu ih je spriječio upravo Dejtonski sporazum. To što on plaši međunarodnu javnost nekom velikom Srbijom, je jeftini trik da se ne bi pričalo o pravljenju muslimanske države umotane u koncept neke, tobože, funkcionalne BiH, u kojoj bi multietničnost bila svedena na dekor za prikazivanje spoljnom svijetu."

Svi koji su učestvovali u ratu bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost, dobro znaju da na ovom području rat nije potreban - upozorava ministar Dragan Lukač: "Ova generacija političara ne smije odvesti ovaj narod u novi rat, ne smiju poslati mlade ljude kao što su moju generaciju poslali u rat ne razmišljajući šta će biti posljedice svega toga. Onda smo na svim stranama imali hiljade mrtvih, stotine hiljada raseljenih, i još i danas živimo loše zbog ratnih dejstava jer niko ne može da se pohvali da mu je rat donio nešto dobro."

Izetbegović je čovjek konflikta, a ne mira, a njegove izjave o ratu nisu ništa novo - smatra DŽevad Galijašević. Ni Bošnjaci, ni Srbi, kaže, nisu spremni za oružani sukob.

- Ko se ovdje sprema, osim onih sto hiljada takozvanih nelegalnih migranata, Arapa, Avganistanaca, Pakistanaca koje su dovukli sa sirijskog ratišta, preko Sredozemnog mora i Turske i ubacili ih u Bosnu i Hervegovinu. Da li je to način spremanja? Vrijeme je da Izetbegović izađe iz ratne uniforme, da skine te vojničke cokule, nije ih nosio onda kad je rat bio, neka sada ne glumi nekakvog vojskovođu - kategoričan je Galijašević.

Umjesto glume, Galijašević preporučuje traženje rješenja uz dijalog za koje se, kaže, zalažu zvaničnici Srpske, koji i pored pritisaka i manipulacija govore o miru i provođenju Dejtonskog sporazuma i poštovanju Ustava.