latinica  ћирилица
26/10/2021 |  22:15 | Autor: SRNA

"Više od deset država spremno da povuče priznanje samoproglašenog Kosova"

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je da je više od deset država spremno da preispita svoje odluke o Kosovu i Metohiji.
Priština (Foto: Sputnik/ Ilja Pitaljev) -
Priština (Foto: Sputnik/ Ilja Pitaljev)

- Za nama je godina u kojoj je Srbija, kao mala ali ponosna zemlja, riješena da ljubomorno čuva svoju političku samostalnost i vojnu neutralnost, bila prinuđena da se za svoje interese bori u jednom složenom i problemima bremenitom političkom okruženju - izjavio je Selaković za sutrašnje Večernje novosti.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je ranije da, ukoliko bilo ko donese odluku o priznanju Kosova kao nezavisnog, istog trenutka Srbija će krenuti u kampanju povlačenja priznanja.

Kako su mediji pisali ranije, desetak država je spremno da povuče svoje odluke o priznanju Kosova ukoliko Priština krene u proces ponovnog priznavanja.

Vašingtonskim sporazumom potpisanim u septembru 2020. godine se samoprolašeno Kosovo obavezalo da na 12 mjeseci obustavi svoja nastojanja da se pridruži međunarodnim organizacijama, a Srbija da obustavi svoju kampanju među državama o povlačenju njihovog priznanja nezavisnosti.