latinica  ћирилица
27/10/2021 |  08:56 ⇒ 08:57 | Autor: TANЈUG

Endrjuz ne odustaje: Nevakcinisani neće moći u Melburn

Premijer australijske države Viktorije Denijel Endrjuz, ostao je pri stavu da nevakcinisanim teniserima i teniserkama ne treba dozvoliti ulazak u Australiju, nakon što je premijer Skot Morison nagovijestio da će im to biti dozvoljeno uz karantin.
Australijan open (Foto: australianopenresults.com) -
Australijan open (Foto: australianopenresults.com)

Morison je juče saopštio da će nevakcinisanim igračima biti dozvoljeno da se takmiče na Grend slemu Australijan open, nakon dvonedjeljnog karantina zbog kovid-19, pod uslovom da država Viktorija, koja je domaćin turnira u Melburnu, zatraži takvu dozvolu za njih.

Endrjuz je, međutim, poručio da njegova država neće podnositi takve zahtjeve, prenosi Rojters.

- Zbog svakog vakcinisanog stanovnika Viktorije koji je uradio pravu stvar, moja vlada neće podnijeti zahtjev za izuzeće nijednog nevakcinisanog igrača - rekao je on novinarima.

Granice Australije su efektivno zatvorene 18 mjeseci zbog pandemije kovid-19, iako vlasti odobravaju izuzeća od putovanja za posebne slučajeve.

Viktorija je najteže pogođena država Australije, njen glavni grad Melburn je zaključan šest puta, a posljednji karantin je završen u petak, ali samo za potpuno imunizovane odrasle osobe.

Nevakcinisanim odraslim osobama i dalje je zabranjen pristup pabovima, restoranima, sportskim događajima i drugim javnim prostorima.

Profesionalni sportisti u Viktoriji su obavezni da se vakcinišu, a to se odnosi i na trenere, zvaničnike, medije i drugo osoblje koje je uključeno u elitna takmičenja.

Premijer Australije Morison izjavio je juče da nevakcinisani teniseri moraju da se podvrgnu obaveznom dvonedjeljnom karantinu zbog pandemije korona virusa, ako žele da igraju na Grend slem turniru Australijan open.

- Ista pravila važe za sve, bez obzira da li je riječ o pobjedniku gren slema, premijeru, poslovnom putniku, studentu - ili bilo kome drugom - izjavio je Morison za Seven njuz.

Prvi teniser svijeta Novak Đoković odbio je da otkrije da li je vakcinisan i poručio prošle nedjelje da možda neće igrati na turniru, jer je situacija “takva kakva jeste".