latinica  ћирилица
27/10/2021 |  11:37 ⇒ 18:36 | Autor: RTRS

Održana Posebna sjednica NSRS o odlukama Predsjedništva BiH (VIDEO)

U Banjaluci je održana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, a predloženim dnevnim poslanici su se izjasnili o odlukama i zaključcima Predsjedništva BiH usvojenim 18. oktobra, koje je srpski član Milorad Dodik proglasio štetnim za vitalni interes Republike Srpske.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

Sjednici su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Republika Srpska je danas trebalo da pokaže svoj digniitet na pravi način, ali je nekima bilo potrebno da se pokaže da Narodna skupština nije jedinstvena, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorade Dodik na posebnoj sjednici.

Govoreći o tome što su poslanici SDS-a i PDP-a napustili posebnu sjednicu, Dodik je izjavio da je njima rečeno da nađu načina da ne budu dio većine oko pitanja povrede vitalnog interesa Republike Srpske.

SDS i PDP su u jednom dijelu zasjedanja napustili skupštinsku salu, nakon što su od početka, između ostalog, prigovarali i za termin održavanja sjednice pravdajući to nemogućnošću da spreme raspravu.

Dodik je u obraćanju poslanicima poručio da je Republika Srpska garant opstanka i slobode ne samo za srpski, već i sve druge narode koji žive na ovim prostorima, te da se Srpska danas mora očuvati jedinstvenim djelovanjem i slogom.

Predsjednica Srpske izjavila je da je Republika Srpska pokazala da nije niži nivo vlasti, da ništa ne otima od BiH, ali ne dozvoljava ni da se šta otima od nje.

Predsjednik Vlade Republike Srpske izjavio je da nije tačno da je bilo neslaganja pojedinih ministara na posebnoj sjednici Vlade na kojoj je bilo riječi o povratku prenesenih nadležnosti, te da je riječ o spinovima.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica smatra da Republika Srpska na posebnim sjednicama parlamenta, kakva je danas u Banjaluci, dobija snagu države.

- Republika Srpska danas ima obilježje nezavisne države, jer odlučuje o međunarodnm sporazumima sa stranim državama - istakao je Mazalica.

Poslanik grupe "Zajedno za BiH" Senad Bratić je u repici rekao da je "Republika Srpska jedan od dva ravnopravnih entiteta u BiH i da nije država".

Poslanik PDP-a Igor Crnadak tvrdi da je "vitalni nacionalni interes Republike Srpske izvrgnut ruglu", a to vidi u tome što je više podtačaka spojeno u jednu tačku dnevnog reda zasjedanja.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić rekao je da će novoizgrađeni most na Savi kod Gradiške ostati slijepo crijevo ukoliko se ne nađe u ugovoru između BiH i Hrvatske o graničnim prelazima.

Šulić je rekao da su danas pred poslanicima na posebnoj sjednici Narodne skupštine važni dokumenti, ali da sjednica ne ide u pravcu da se pokaže jedinstvo oko najvažnijih pitanja za građane Republike Srpske.

Podsjećamo, na sjednici Predsjedništva BiH 18. oktobra, u skladu s ranijim zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske, Dodik je glasao protiv svih tačaka dnevnog reda o kojima se tročlano Predsjedništvo izjašnjavalo.

Na posebnoj sjednici poslanici bi trebalo da se izjasne i o zaključcima o otvaranju Ambasade Azerbejdžana u Sarajevu i kancelarije Ambasade Ruske Federacije u BiH u Banjaluci.

Pred poslanicima bi trebalo da bude i Odluka o prihvatanju Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Republike Turske o uzajamnoj zaštiti i razmjeni tajnih podataka koji se odnosi na Sporazum u oblasti odbrambene industrije.