latinica  ћирилица
27/10/2021 |  11:40 | Autor: Rojters

Erdogan traži rješenje za F-35

Redžep Tajip Erdogan rekao je da će problemi u vezi sa programom F-35, do kojih je došlo zbog toga što je Turska kupila odbrambene sisteme od Rusije, biti tema njegovog sastanka sa američkim kolegom DŽoom Bajdenom u Glazgovu.

Turska je izbačena iz programa proizvodnje i nabavke aviona f-35 jer je uprkos protivljenju Sjedinjenih Država kupila ruske odbrambene sisteme. Ankara smatra da je uklanjanje Turske iz programa nepravedno i traži da joj se plati odšteta od 1,4 milijarde dolara za investicije u program.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je Vašington ponudio Ankari avione f-16 i modernizaciju opreme u zamenu za isplatu, mada SAD negiraju da su to nudile.

- Informacije do kojih smo došli su da postoji neki plan otplate - rekao je Erdogan po povratku iz Azerbejdžana, a prenosi Anadolija. Bilo da je to istinito ili ne, saznaćemo od njih direktno. Bilo bi dobro da o tome razgovaramo gospodin Bajden i ja, na najvišem nivou. U tom slučaju, možemo da napravimo neki dogovor - naveo je Erdogan.

Bijela kuća je prije dvije godine poručila da je Turska odlukom o kupovini ruskog sistema protivazdušne odbrane S-400 onemogućila svoje učešće u programu borbenih aviona F-35.

- F-35 ne može da funkcioniše sa ruskom obavještajnom platformom koja će biti korišćena kako bi se otkrile njegove napredne mogućnosti - navedeno je tada u saopštenju Bijele kuće.

Erdogan je tada izjavio da je Ankara uplatila 1,4 milijardi dolara za 116 američkih borbenih aviona F-35, od kojih su do sada samo četiri isporučena.