latinica  ћирилица
27/10/2021 |  12:57 | Autor: SRNA

Vulić: Obraćanje Šmita u parlamentu - ismijavanje konstitutivnog naroda

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da obraćanje Kristijana Šmita u parlamentu BiH predstavlja ismijavanje jednog konstitutivnog naroda.

Ona je napomenula da se prilikom ulaska u bilo koju zemlju EU traži kovid sertifikat, a prilikom predstavljanja u tuđoj zemlji mora se imati potvrda o tome ko vas tu šalje.

- Kojim papirom, kojim sertifikatom, kodom Kristijan Šmit dokazuje da je on visoki predstavnik? Gdje je potvrda Savjeta bezbjednosti? Obraćanje nekog turiste Predstavničkom domu čisto je omalovažavanje zajedničkih institucija i ismijavanje jednog od konstitutivnih naroda - rekla je Srni Vulićeva.

Ona je dodala da u pismu koje su klubovi poslanika dobili prevod glasi: "Kolege".

- Kakve smo mi to kolege? S kojim pravom nam se tako Šmit obraća? Ko i za šta je njega birao? - upitala je Vulićeva.

Ona je dodala da je BiH zemlja beznađa čim bilo kakav turista može govoriti u Predstavničkom domu.

- Pozivam sve turiste koji dođu u BiH da upute poziv za obraćanje u Predstavničkom domu jer to nije institucija, već turistička atrakcija - ocijenila je Vulićeva.

Ona je rekla da Šmit, "turista u BiH i samoproglašeni naredbodavac", nije čak ni pročitao da je Parlamentarna skupština BiH ustanovljena Ustavom BiH i da se sastoji od dva doma - Predstavničkog i Doma naroda, te da se sve zakonodavne odluke donose usvajanjem u oba ova doma.

- Kad već oslovljavate Predstavnički dom kao `vrhovno parlamentarno tijelo`, što je netačno, vaše pismo je trebalo proslijediti u sektor za odnose s javnošću koji realizuje posjete gostiju i pojašnjava ulogu i nadležnost Parlamentarne skupštine uz napomene da se posjete organizuju uz najavu putem obrasca na veb-stranici - navela je ona.

Iz parlamenta BiH najavljeno je da je Šmitovo obraćanje poslanicima Predstavničkog doma predviđeno za sutra u 12.00 časova.