latinica  ћирилица
27/10/2021 |  15:49 ⇒ 19:41 | Autor: sputniknews.com

Putin: Uzajamno priznati sertifikate o vakcinaciji

Rusija se zalaže za izradu procedure za uzajamno priznavanje dokumenata o vakcinaciji protiv virusa korona sa različitim zemljama, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.
Vladimir Putin (foto:@KremlinRussia_E) - Foto: Twitter
Vladimir Putin (foto:@KremlinRussia_E)Foto: Twitter

- Rusija je posvećena stvarnom doprinosu rješavanju problema obezbjeđivanja slobodnog i nediskriminatornog pristupa vakcinama protiv Kovida 19 za građane svih država. Zalažemo se za razvoj procedure uzajamnog priznavanja sertifikata o vakcinaciji - rekao je Putin u video-obraćanju učesnicima Istočnoazijskog samita.

On je napomenuo da je bez toga, u sadašnjim uslovima, gotovo nemoguće nesmetano kretanje građana različitih zemalja.

Ruski lider predložio je da se pod pokroviteljstvom Istočnoazijskog samita uspostavi regionalni mehanizam saradnje u borbi protiv pandemije.

Putin je naveo da će Rusija uskoro predstaviti konkretna razmatranja u vezi sa time preko eksperata.

On je dodao i da je Rusija spremna da razmijeni iskustva sa zainteresovanim stranama o praktičnim pitanjima u borbi protiv Kovida-19.

- Mogli bismo da proširimo program obuke specijalista-epidemiologa država-članica ASEAN-a u Centru za proučavanje bioloških bezbjednosnih problema u Vladivostoku - primjetio je Putin.

Prema Putinovoj procjeni, "istočnoazijski samiti predstavljaju dobru priliku za diskusiju o Azijsko-pacifičkom regionu, mapiranje načina za rješavanje najakutnijih problema, razvijanje mjera za održavanje mira i stabilnosti i jačanje uzajamno korisne i višestruke saradnje".

- Naš zajednički region zaista je postao jedan od najdinamičnijih globalnih centara političke, poslovne i investicione aktivnosti. Pri tome se suočava sa ozbiljnim izazovima i prijetnjama u oblasti bezbjednosti, ekonomskog i društvenog razvoja kojima se u posljednje dvije godine dodao i virus korona - zaključio je predsjednik Rusije.