latinica  ћирилица
27/10/2021 |  16:07 ⇒ 16:09 | Autor: SRNA

Košarac-Perović: Potreban sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović saglasili su se danas da je neophodno pojačti aktivnosti na potpisivanju sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između BiH i Rusije.
Staša Košarac sa Duškom Perovićem - Foto: SRNA
Staša Košarac sa Duškom PerovićemFoto: SRNA

Time bi bile postignute brojne olakšice i poboljšanje uslova za povećanje spoljnotrgovinske razmjene sa Rusijom, čije tržište ima 250 miliona potencijalnih potrošača, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa nakon posjete Košarca Predstavništvu.

Košarac i Perović ocijenili su da bi pokretanje direktne avio-linije između BiH i Rusije bilo dobra osnova za dodatno unapređenje investicija i privrednih veza dvije zemlje.

S tim u vezi posebno su istakli kapacitete postojećih aerodroma u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru, ali i onog u izgradnji u Trebinju.

Tokom razgovora je naglašeno da je u narednom periodu neophodno raditi na unapređenju i promociji turističke ponude, uključujući kapacitete vjerskog turizma, Republike Srpske i Federacije BiH u Rusiji, sa naglaskom na turističke potencijale Јahorine, Trebinja, Andrićgrada u Višegradu, Banjaluke, Mostara i Sarajeva.

Košarac je istakao da Predstavništvo sprovodi prepoznatljive aktivnosti na promociji ekonomskih, privrednih i kulturnih potencijala Republike Srpske u Rusiji, čime doprinosi jačanju ekonomskih veza i povećanju spoljnotrgovinske razmjene između Republike Srpske i BiH sa Rusijom.

- Diplomatske aktivnosti Predstavništva u Moskvi na najbolji način pokazuju kako Republika Srpska organizovano radi na svojoj promociji. Zahvaljujući aktivnostima Predstavništva Republike Srpske u Moskvi, dodatno jačaju privredne, kulturne i turističke veze sa prijateljskom Rusijom - naglasio je Košarac.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima unapređenja trgovinskih odnosa i boljem povezivanju domaćih i ruskih privrednika.

Košarac je naglasio značaj jačanja spoljnotrgovinske razmjene sa Rusijom i otvaranja ruskog tržišta za izvoz domaćih proizvoda, posebno mesa, voća i povrća, te sadnog materijala.

On je informisao Perovića o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, te zahvalio za zvanični stav Rusije da ne prihvati legitimitet Kristijana Šmita kao novog visokog predstavnika u BiH.

Košarac je istakao da Republika Srpska ima odlične političke odnose sa Rusijom, što najbolje potvrđuju česti susreti srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

- Zahvalni smo ovoj prijateljskoj zemlji za podršku izvornom Dejtonskom sporazumu, koji je u velikoj mjeri devastiran nametnutim odlukama visokih predstavnika. Politički predstavnici institucija Republike Srpske i njeni predstavnici na nivou BiH podržavaju i zalažu se za dogovor tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH. Nećemo prihvatiti nametnute odluke visokih predstavnika, niti intervencionizam dijela međunarodne zajednice - poručio je Košarac.

On je zahvalio Rusiji za pomoć koju je pružila Republici Srpskoj i Federaciji BiH u borbi protiv pandemije virusa korona i solidarnosti koju su pokazali, posebno kada je riječ o nabavci vakcina.

Košarac se tokom dana u Moskvi susreo i sa ambasadorom BiH u Rusiji Željkom Samardžijom.