latinica  ћирилица
27/10/2021 |  16:23 ⇒ 18:18 | Autor: TANЈUG

Ratni magazini srpskih vojnika na izložbi u Sloveniji (FOTO)

U Ljubljani će od 3. do 12. novembra biti postavljena izložba "Rukopisni listovi u Velikom ratu", koja će građanima Slovenije predstaviti magazine koje su srpski vojnici pisali rukom tokom Prvog svjetskog rata.
Plakati za izložbu "Rukopisni listovi u Velikom ratu" u Ljubljani (Foto: MFA Serbia Twitter) -
Plakati za izložbu "Rukopisni listovi u Velikom ratu" u Ljubljani (Foto: MFA Serbia Twitter)

Izložbu u glavnom gradu Slovenije najavljuju plakati napisani ćirilicom, koji su zapravo naslovne strane lista Antena, pisane rukom srpskih vojnika na Solunskom frontu.

Prvi savjetnik Ambasade Srbije u Sloveniji Aleksandar Gatalica kaže da je cilj da se građanima Ljubljane skrene pažnja na srpsku tradiciju i kulturu.

Izložbu, koja će biti postavljena 3. novembra u Parohijskom domu u Ljubljani, organizuju Kulturno društvo Mihailo Pupin, Srpska pravoslavna crkvena opština i Ambasada Srbije u Sloveniji.

Posjetioci će imati prilike da vide neke od deset magazina koji su izlazili u jednocifrenim tiražima, a pisali su ih srpski vojnici i školarci u ratnim godinama početkom 20. vijeka.

- Časopisi su pisani rukom na ćirilici i svaki je imao nacrtano zaglavlje. Neki od njih su izašli tek u jednom primjerku i čitali su se od ruke do ruke - navodi Gatalica za Tanjug.

Svi ti časopisi, dodao je on, čuvaju se u Narodnoj biblioteci Srbije, digitalizovani su i zahvaljujući ovoj jedinstvenoj prilici biće dostupni zainteresovanim građanima Ljubljane.

Gatalica je objasnio da u Sloveniji postoji zakon po kome ništa javno ne može da se oglašava ako nije na maternjem jeziku, ali su plakati na ćirilici dobili sve potrebne dozvole.

- Ideja je da građanima Ljubljane skrenemo pažnju na našu tradiciju, kulturu i nešto što su možda zaboravili. Ovo je jedan vid kulturne diplomatije - rekao je Gatalica.