latinica  ћирилица
27/10/2021 |  17:04 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Ustavni sud Srpske odbacio zahtjev gradonačelnika Banjaluke (VIDEO)

Ustavni sud Republike Srpske odbacio je prijedlog gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti Odluke gradske skupštine o jednokratnoj novčanoj pomoći zaposlenima u zdravstvu na teritoriji grada.
Gradska uprava Banjaluka - Foto: RTRS
Gradska uprava BanjalukaFoto: RTRS

Nakon ove odluke Suda, skupštinska većina traži da Grad zaposlenima u zdravstvu isplati po 500 maraka.

Na budžet grada, koji je usvojen u aprilu, skupštinska većina uložila je dva amandmana, koji se odnose na isplatu po 500 maraka jednokratne pomoći porodiljama i svim zdravstvenim radnicima na području grada, što je i uvršteno u budžet.

Međutim, na amandman o isplati pomoći zdravstvenim radnicima još u junu gradonačelnik je uložio žalbu Ustavnom sudu.

Tako su zdravstveni radnici ostali na čekanju. Odluka Ustavnog suda daje im nadu da će im grad u što skorije isplatiti pomoć.

- Vrlo sam ponosan kao neko ko je zagovarao tu politiku, da tako nešto u skladu sa Zakonom se i isplati u što skorijem vremenskom periodu. Kada smo sada dobili ovu odluku od ove institucije to pokazuje da smo radili u skladu sa Zakonom. Јa očekujem da se tako nešto i isplati i da neku fiktivnu politiku, kao i sujetu, ostavimo po strani - poručio je predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić.

Zdravstveni radnici za sve što su podnijeli kao medicinski profesionalci na prvoj liniji odbrane od virusa korona, od izbijanja pandemije do danas - ne smiju da čekaju na isplatu svoje naknade, upozorava direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić.

Kako da ostvare pravo na novačnu pomoć zdravstvenim radnicima objasnila je doktor Snežana Kutlešić Stević, koja je i odbornik u Skupštini Grada.

- Pozivam sve zdravstvene radnike na području grada da ažurirane spiskove dostave u Gradsku upravu, pa da bi postupili po odluci - poručila je Kutlešić Stević.

Iako je odluka objavljena na službenoj stranici Ustavnog suda, Stanivuković kaže da će o njoj detaljnije govoriti tek kada Odluku dobije u pismenoj formi.

- Bilo kako bilo, ja vas molim i ono što je moja dužnost i pravo, da proučimo šta piše i po pitanju pravca podrške, što je mjera takve odluke - izjavio je Stanivuković.

To što naknade porodiljama, definisane amndamanima od aprila, još nisu isplaćene, Stanivuković pravda time što nije urađen Pravilnik o isplati. To je za Klub SNSD-a apsurdno.

- Ovim Stanivukovićevim potezom krše se odluke Skupštine. To je ujedno sramna i loša poruka kojom su porodilje ponižene - poručio je šef Kluba odbornika SNSD-a Dragoslav Topić.

Odluke Ustavnog suda Republike Srpske trebalo bi da se sprovode, a ne dodatno tumače, kako to kaže gradonačelnik.

Kako god, nadati se da zdravstveni radnici na isplatu pomoći neće čekati još pola godine.