latinica  ћирилица
27/10/2021 |  17:53 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Sarajevo podiže spomen obilježje na Kazanima bez navođenja nacionalnog identiteta žrtava (VIDEO)

Grad Sarajevo podići će spomen obilježje na Kazanima, u znak sjećanja na civile ubijene u prve dvije godine rata na tom lokalitetu.
Kazani - mjesto stradanja Srba - Foto: ilustracija
Kazani - mjesto stradanja SrbaFoto: ilustracija

Na spomeniku neće pisati da su žrtve Srbi, niti da su ih ubili pripadnici 10. brdske brigade tzv. Armije BiH, pod komandom Mušana Topalovića Caca.

To je klasičan pokušaj prikrivanja zločina nad sarajevskim Srbima, upozorava Simo Tuševljak, inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za istrage ratnih zločina.

Na Kazanima su ubijene stotine Srba, a do sada ih je identifikovano svega 17.

Da bi prikrili tragove zločina, u jamu su ubacivali kreč i stare gume, koje su potom palili.

Spomen obilježje na Kazanima skriva nacionalnost žrtava. Ne kazuje ko su dželati, zašto i kako su pobijeni.

Na spomeniku neće pisati da su žrtve sarajevski Srbi, a zločinci njihove komšije muslimani, pripadnici 10-brdske brigade pod komandom Mušana Topalovića Cace.

U njegovoj izradi nisu konsultovana udruženja iz Republike Srpske. Da podrže isprazni prijedlog gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, sve to nije smetalo sarajevskim odbornicima, uključujući i šestoro onih koji se izjašnjavaju kao Srbi.

- Mi smo vašim glasanjem i ovim prijedlogom konačno donijeli odluku o podizanju spomenika na Kazanima. Odmah po objavljivanju odluke u Službenim novinama pokrenućemo aktivnosti, što znači da ćemo do kraja godine imati spomen obilježje na Kazanima - poručila je Karićeva.

Prvi put u svjetskoj istoriji dželat odlučuje da podigne spomenik svojim žrtvama, sramno i nedopustivo, pogotovo jer se na taj način pokušava prikriti ili minimizirati ratni zločin nad sarajevskim Srbima, ističe Tuševljak koji je godinama istraživao ratne zločine nad sarajevskim Srbima.

Posebno, kaže, boli broj od svega 17 imena žrtava, koja će biti ispisana na spomeniku na Kazanima.

- Mi raspolažemo sa podacima da se tu radi o zločinu nad stotinama Srba koji su samo iz jednog dijela Sarajeva odvođeni i ubijani na Kazanima. Broj 17 jeste samo broj identifikovanih, a na stotine njih je neidentifikovanih koji su završili u Kazanima. To nije spomenik Srbima nad kojima je počinjen zločin u Sarajevu već spomenik sramote Sarajeva - naglasio je Tuševljak.

- Ovo je smišljena aktivnost veliko bošnjačke politike da se prikaže da je bilo nekih ljudi koji su ubijali neke ljude, ali ne žele da kažu koji su to ljudi, da je to regularna formacija bošnjačke Armije, da je Mušan Topalović veliki idol mladih Sarajlija, da ga tetoviraju na ramenu, da pjevaju pjesme o njemu, da u sarajevskom naselju Sedrenik ima ulica 10. brdske brigade - rekao je predsjednik Odbora za zapštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.

Stanovnici Sarajeva srpske nacionalnosti hapšeni su na ulici ili u stanovima, potom odvođeni na obronke Trebevića.

Likvidrani su brutalno, nerijetko odsjecanjem glave, njihova tijela bacana su u duboki procjep, zvani Kazani.

Tzv. upisnina za ulazak u brigadu Mušana Topalovića Cace bilo je ubistvo bar jednog Srbina.

Kada je ponestalo Srba u Gradu, Mušan i njegovi zločinci ubijali su kolege iz jedinice, samo zato što su Srbi.

- Odveli su ih na Boguševac na Kazane. Prvo su ih izboli noževima, pa su ga zaklali, i njega i Branislava, pa su im onda odsjekli glave i bacili u provaliju. Јa mislim da je to zločin nad zločinima - rekao je Momčilo Šalipu, otac ubijenog Predraga Šalipura.

Sarajevski odbornici odbili su prijedlog Naše stranke da se na spomeniku ispiše da su na Kazanima po naredbi komandanta 10. brdske brigade tzv. Armije BiH Mušana Topalovića, ubijeni građani i građanke Sarajeva, a da broj žrtava nije konačan.

Iako se ne navodi nacionalnost ubijenih, prijedlog je jednoglasno odbijen jer se, kako su rekli, "prlja" časna uloga tzv. Armije BiH.

Indikativno da je odluka o spomeniku na Kazanima uslijedila samo dan nakon što su pripadnici Udruženja Zelenih beretki odali počast, kako su rekli, komandantu Caci.