latinica  ћирилица
27/10/2021 |  18:40 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Poslanici nisu potvrdili povredu vitalnog interesa; SDS i PDP bojkotovali glasanje (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske nije podržala izjave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je deset odluka Predsjedništva, koje su Šefik Džaferović i Željko Komšić, usvojili preglasavanjem, štetno po vitalni interes Republike Srpske.
NSRS o nametnutoj Inckovoj odluci - Foto: RTRS
NSRS o nametnutoj Inckovoj odluciFoto: RTRS

Svih deset odluka na koje je Dodik uložio veto biće važeće, jer je na glasanju izostala podrška dvije trećine poslanika.

To je prvi put da je Dodik pokrenuo proceduru zaštite vitalnog entitetskog interesa, a da je izostala dvotrećinska podrška.

Iako je srpski član Predsjedništva u uvodnom izlaganju detaljno obrazložio svaku odluku i zbog čega su one štetne po interes Srpske, rekao da je Parlament Srpske mjesto odluke, te pozvao poslanike na jedinstvo, to jedinstvo je izostalo. Dok je DNS sve vrijeme učestvovao na zasjedanju i glasao, SDS i PDP su napustili zasjedanje još tokom rasprave, pa nisu ni bili prisutni u sali kada se glasalo.

Sve ove tačke koje su bile na sjednici Predsjedništva BiH 18. oktobra i na koje je srpski član Milorad Dodik stavio veto, poštujući zaključke Narodne skupštine o neodlučivanju u Predsjedništvu su usvojene jer nije bilo dovoljno ruku u Narodnoj skupštini.

Tako su prošle i one koje ugrožavaju vitalni interes Srpske. U sali kada se glasalo nije bilo poslanika opozicije predvođenih SDS-om i PDP-om.

Veliki broj odluka i zaključaka Predsjedništva BiH sa sjednice 18. oktobra, ugrožava vitalni entitetski interes, rekao je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik u uvodonm izlaganju. U njima su uočeni proceduralni i materIjalni nedostaci i zaobilaženje entitetskih nivoa vlasti i zato je, kaže, glasao protiv.

Dodik ni za otvaranje kancelarije Ruske ambasade u Banjaluci i davanje agremana ambasadorima pojedinih zemalja, nije dao svoj glas očekujući da će o tome "za" glasati poslanici u Parlamentu Srpske. Time je, kaže, htio omogućiti da se odlučuje u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a ne u Predsjedništvu BiH.

Ovo je trebalo da dokaže da Republika Srpska nije niži nivo vlasti, poručuje predsjednica Željka Cvijanović. To je i politička i ustavna snaga parlamenta i Srpske.

Poslanici vladajuće koalicije poručuju da se bez obzira na sve odlučivanjem o ovim tačkama, manifestuju i jačaju odluke srpskog člana Predsjedništva BiH i podsjećaju da se odlučuje o međunarodnim ugovorima.

SDS i PDP još juče su nagovještavali da bi mogli napustiti skupštinsku salu. Razlog o kome su govorili i danas između ostalog, bio je i termin održavanja sjednice pravdajući to nemogućnošću da pripreme raspravu.

To je bio samo izgovor opoziciji smatraju u vladajućoj koaliciji. Neglasanje o tačkama ugrožavanja vitalnog entitetskog interesa tvrde podržali su bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Ne učestvovanje na Parlamentarnoj skupštini BiH juče kada se odlučivalo o smjeni ministra odbrane Sifeta Podžića , premišljanja da li će sutra prisustvovati kada se na Parlamentarnoj skupštini poslanicima obraća nezakonito izabrani visoki predstavnik Krisitijan Šmit i ovo danas to potvrđuje, smatra predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

Poslanici Koalicije Zajedno za BiH smatraju da ni u jednoj odluci i zaljučku iz Predsjedništva BiH, nije bilo ugrožavanja interesa Srpske. Da li tako misle i oni koji danas nisu glasali.