latinica  ћирилица
27/10/2021 |  21:18 | Autor: SRNA

Počeli "Dani mitropolita Amfilohija"

U kripti sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici večeras je otvorena duhovno-kulturna manifestacija "Dani mitropolita Amfilohija", koju Mitropolija crnogorsko-primorska organizuje povodom godišnjice njegovog upokojenja.
Mitropolit Јoanikije - Foto: SRNA
Mitropolit ЈoanikijeFoto: SRNA

Otvarajući manifestaciju njegov nasljednik na tronu cetinjskih mitropolita vladika Јoanikije istakao je da je mitropolit Amfilohije obilježio proteklo vrijeme i da je njegovo djelo "svima vidljivo, sigurno ne baš u cjelini".

- Takve ličnosti imaju tu sudbinu da ih savremenici, pored sve njihove monumentalnosti i vidljivosti, ne mogu niti vidjeti niti shvatiti u potpunosti. Protokom vremena pojedine riječi velikih ljudi, a naročito posle njihovog upokojenja, dobijaju poseban značaj. I pokoljenja otkrivaju značaj i njihovih djela, i njihovih riječi i zavještanja - rekao je vladika Јoanikije.

On je dodao da takav talenat i takav dar može samo Gospod svojom promislom i svojom ljubavlju da daruje narodu, kao što je nesumnjivo Gospod dao mitropolita Amfilohija Crnoj Gori.

- Da obnovi Crnu Goru, da je vrati Njegošu, Svetom Savi, Svetom Petru Cetinjskom. Da je vrati onim vrijednostima koje je ona kroz svu svoju istoriju njegovala, za koje je živjela i s kojima je ona postala poznata - rekao je mitropolit Јoanikije.

On je naveo da se blaženopočivši mitropolit Amfilohije pokazao kao velika ličnost, kao veliki duh u više pravaca i djelatnosti.

- Prije svega kao teolog, kao pastir, kao mudrac, kao književnik, kao graditelj, kao obnovitelj. Ali smo se za ovu priliku uglavnom usmjerili na to da se kaže po koja riječ, a o tome će se govoriti i ubuduće, o njemu kao teologu, kao filosofu - rekao je mitropolit Јoanikije.

On je naglasio da želi puni uspjeh ove veoma značajne duhovne i kulturne manifestacije i izrazio nadu da će se ona nastaviti i narednih godina.

U okviru večerašnjeg programa o blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju govorili su teolozi Dragomir Sando i Andrej Јeftić sa Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, kao i Mikonja Knežević s Filozofskog fakulteta u Prištini.

"Dani mitropolita Amfilohija" biće završeni 5. novembra, kada će u manastiru Stanjevići biti promovisan projekat njegove biblioteke i istraživačko-naučnog centra, koji će biti vezan za ovaj manastir kome je on i zavještao svoju biblioteku.