latinica  ћирилица
27/10/2021 |  22:00 | Autor: SRNA

Čović: Dodik nije destabilizirajući faktor u BiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je večeras da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije destabilizirajući faktor u BiH, ističući da je mnogo izvorišta nesporazuma u BiH i da se odnosi moraju sagledati detaljnije.
Dragan Čović - Foto: SRNA
Dragan ČovićFoto: SRNA

- Kada je u pitanju gospodin Dodik, njegov neuobičajen izraz, može se nekome svidjeti ili ne, ali njega podržava najveći broj predstavnika srpskog naroda u BiH - rekao je Čović za HRT.

Na pitanje da li su njegov jučerašnji sastanak u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sastanak Dodika sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem u Zagrebu zajednička inicijativa da se odnosi u BiH promijene na bolje, Čović je rekao da nema nikakve koordinisane aktivnosti.

Čović kaže da je njegov radni ručak u Beogradu sa predsjednikom Srbije dogovoren prije mjesec dana kako bi malo sadržajnije razgovarali, te da je na sličan način Milanović pozvao Dodika.

- Razgovarali smo o tome kako stabilizovati situaciju u BiH u kojoj je najizraženija kriza od Dejtonskog sporazuma do danas. Čini mi se da razgovori nemaju alternativu i da ćemo morati još intenzivnije razgovarati - rekao je Čović.

On je naveo da će sa predsjednikom Srbije ubrzo razgovarati i lider SDA Bakir Izetbegović, koji je već razgovarao sa Milanovićem.

- Razgovori trebaju biti još dinamičniji i da pokušamo stvoriti ambijent da profunkcioniše vlast i da riješimo ključne reformske probleme - dodao je Čović.

On je istakao da osnova rješenja mora biti Ustav BiH, te da sve ono što će ubuduće biti rađeno mora biti u skladu sa uspostavljenim mehanizmom koordinacije.