latinica  ћирилица
27/10/2021 |  22:34 ⇒ 28/10/2021 | 08:02 | Autor: RTRS

Radmanović: Nije tačna matrica političkog Sarajeva da je Dodik kriv za sve (VIDEO)

Matrica koju su iskonstruisali u političkom Sarajevu da je za sve kriv srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, jednostavno nije tačna, poručio je Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma, gostujući u našoj emisiji Telering.
Nebojša Radmanović - Foto: RTRS
Nebojša RadmanovićFoto: RTRS

- Nas iz SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH ima šest, a ostalih 42, i eto, mi smo krivi, a ostali nisu - objasnio je Radmanović.

Prema njegovim riječima u ovakvoj situaciji teško je naći nešto umjereno.

- Stvari su se toliko iskomplikovale, i pitanje je hoćemo li to moći iskontrolisati. Politička situacija je gora nego prethodnih godina, a za to smo krivi i mi političari, jer treba da vodimo ka boljem, a ne gorem. Na to sve, teška je i ekonomska situacija, zadesila nas je i pandemija virusa korona, odlazak mladih za boljim životom, sve su to faktori koji pokazuju da ovdje nije dobro. I zato nisam optimista da će stanje biti bolje u narednih godinu dana - poručio je Radmanović.

Radmanović naglašava da je teško odrediti "tačku pucanja" ovakve situacije.

- Problemi su se gomilali, jedan za drugim, i u ovakvu situaciju dolazimo godinama. Јedni ukazuju, drugi ne slušaju i sve je gore i gore. Od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazum imamo one koji ga brane i one koji hoće nešto da promijene - istakao je Radmanović.

Nebojša Radmanović bio je u dva mandata srpski član Predsjedništva BiH.

- Nikada u Predsjedništvu BiH nije bilo jednostavno. Međutim, nije se moglo dogoditi da jedan član ode u Savjet bezbjednosti i održi govor bez ikakvih konsultacija sa druga dva člana. Za svaki korak potreban je konsenzus, a ovdje imamo direktno kršenje Ustava. Željko Komšić je ranije sasvim drugačije funkcionisao, a bilo smo zajedno osam godina, zajedno i sa Harisom Silajdžićem, kao i Bakirom Izetbegovićem. Bilo je iskakanja, ali i dogovora, i interesantno, tada radikalne poteze nije vukao Komšić - prisjetio se Radmanović.

On je istakao da je teško izdržati to sve, prije svega pritiske, kada znate unaprijed da se dogovor neće postići, u bilo kojoj temi.

- Lako je reći dogovorite se, ali vidite i sami da to teško ide. Svako ko insistira na dogovaranju spasava BiH - kaže Radmanović. 

Kompletnu emisiju Telering pogledajte OVDЈE.