latinica  ћирилица
27/10/2021 |  22:52 | Autor: SRNA

Linta: Bakir Izetbegović nije spreman da odbaci ratnu politiku oca Alije

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je da predsjednik SDA Bakir Izetbegović nije spreman da odbaci ratnu politiku svog oca Alije i da sa Srbijom uspostavi dobre komšijske odnose na bazi međusobnog poštovanja i uvažavanja.
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

- Temelj za trajni mir u BiH i regionu jeste da Bošnjaci prihvate istinu da se u BiH desio građanski rat, a ne agresija, da nije počinjen genocid već da je zločina bilo na svim stranama i oni koji su ih počinili moraju da odgovaraju, kao i da svim nevinim žrtvama, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, treba odati dužno poštovanje - naveo je Linta.

On je ocijenio da je izjava Izetbegovića da ljudi, ako hoće mir, moraju biti spremni na rat, prijeteća i ratnohuškačka, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona, čiji je Linta predsjednik.

- Potpuno je jasno da Izetbegovićeva izjava o mogućnosti izbijanja rata u BiH nije ništa novo i predstavlja još napad na stabilnost i Dejtonski mirovni sporazum. U pitanju je jedan od mnogih dokaza da Bakir Izetbegović i njegovi istomišljenici ne odustaju od ratne politike Alije Izetbegovića čiji je cilj bio protjerivanje Srba i stvaranje unitarne BiH pod dominacijom Bošnjaka - rekao je Linta.

On je dodao da je očigledno da Izetbegović ne želi zajednički život sa Srbima koji bi bio zasnovan na ravnopravnosti dva naroda već konstantno širi mržnju, podiže tenzije i produbljuje podjele u BiH.

- S druge strane, Bakir Izetbegović nastoji da agresivnim izjavama popravi rejting među Bošnjacima i da međunarodnoj zajednici šalje lažne poruke kako Srbija i Republika Srpska tobože negiraju teritorijani integritet BiH - istakao je Linta.

On je naveo da Izetbegović dugo godina vodi kampanju satanizacije srpskog naroda ponavljajući s vremena na vrijeme brutalne i bezočne laži i izmišljotine da su Srbija i Srbi izvršili agresiju na BiH, da su Srbi počinili genocid u Srebrenici i još sedam opština u Krajini i Podrinju, da su Srbi loš narod i skloni ubijanju svojih komšija muslimana i druge.

- Sve navedeno potvrđuje da Bakir Izetbegović nije spreman da odbaci ratnu politiku svog oca Alije i da sa Srbijom uspostavi dobre komšijske odnose na bazi međusobnog poštovanja i uvažavanja - dodao je Linta.