latinica  ћирилица
28/10/2021 |  09:13 ⇒ 13:53 | Autor: RTRS

Đajić: Prevencija najbolji lijek, obaviti pregled krvnih sudova vrata i glave (VIDEO)

Interesovanje građana za besplatne ultrazvučne preglede krvnih sudova glave i vrata u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske je veliko, a neurolozi svakodnevno pregledaju znatan broj pacijenata.
Vlado Đajić - Foto: RTRS
Vlado ĐajićFoto: RTRS

Pregledi su počeli u ponedjeljak u okviru kampanje koju sprovode Udruženje neurologa Republike Srpske i Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, a s ciljem podizanja svijesti o prevenciji moždanog udara.

Građani će sve do 19. novembra moći besplatno i bez uputnice obaviti pregled krvnih sudova glave i vrata u Klinici za neurologiju UKC-a.

Broj telefona za zakazivanje pregleda je 051/342-215 i aktivan je svaki radni dan u periodu od 9.00 do 18.00 časova.

Direktor UKC-a Vlado Đajić podsjetio je da se sutra obilježava Svjetski dan moždanog udara, te da je veoma važno što su građani prepoznali značaj obavljanja preventivnog pregleda.

- Moždani udar je jedno od najtežih oboljenja savremenog čovjeka i nalazi se u vrhu uzroka smrti. Nastaje najčešće zbog začepljenja krvnih sudova vrata i glave. U Republici Srpskoj godišnje od moždanog udara oboli između četiri i pet hiljada ljudi - rekao je Đajić u Јutarnjem programu RTRS-a.

On je istakao da je prevencija najbolji lijek, apelujući na građane da obave pregled krvnih sudova vrata i glave.

Dodao je da se u UKC-u svakodnevno obavi između 50 i 100 pacijenata, od kojih 20 do 30 imaju ozbiljne promjene na krvnim sudovima.

- Za jedan dan zakazali smo pregled krvnih sudova vrata i glave za 800 pacijenata, što do sada nije zabilježeno - rekao je Đajić.