latinica  ћирилица
28/10/2021 |  11:40 ⇒ 11:59 | Autor: TANЈUG

Vučić sa kineskim šefom diplomatija: Hvala na podršci

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom inostranih poslova Kine Vang Јiem, koji je u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Srbiji.
Vang i Vučić (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Vang i Vučić (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Vučić i Vang su zatim predsjedavali sastankom dvije delegacije.

- Nije ni čudo što naše prijateljstvo nazivamo čeličnim - rekao je Vučić.

- Hvala na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, kao što Srbija podržava politiku Kine - naveo je Vučić, obraćajući se kineskoj delegaciji.

Tom prilikom zahvalio se na ogromnim investicijama i mogućnosti da Srbija učestvuje u incijativi Pojas i put.

- U posljednjih pet godina mi smo utrostručili našu trgovinsku razmjenu, veoma sam srećan zbog toga jer to je ogromna korist prije svega za građane Srbije, ali vjerujem i Kine - naveo je Vučić, kazavši da taj podatak najbolje opisuje napredak odnosa dvije zemlje.

Predsjednik je zamolio ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića da uruči građevinsku dozvolu za prugu od Novog Sada do mađarske granice.

- To je nešto što je bio početak naše saradnje i velikih projekata koje je i predsjednik Si odobrio. Za koji dan krećemo u izgradnju te pruge koja će da spoji Srbiju sa Mađarskom, ali i cijelom centralnom i zapadnom Evropom. Za samo tri mjeseca već ćemo moći da se vozimo prvom dionicom pruge - najavio je Vučić.

Ministar Vang naveo je da se odnosi Kine i Srbije baziraju na ravnopravnosti.

Ranije danas, Vang se sastao sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem sa kojim je potpisao Protokol o saradnji dva ministarstva. Šef kineske diplomatije doputovao je juče u posjetu Srbiji, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je ministar Selaković.

Kineski diplomata se sinoć sastao sa premijerkom Anom Brnabić, predsjednikom Skupštine Ivicom Dačićem, dok je jutros razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem.