latinica  ћирилица
28/10/2021 |  14:53 | Autor: Agencije

Senzacionalno otkriće kod Župe- figurina stara 4.800 godina!

Praistorijska figurina visoka šest centimetara nađena je na arheološkom lokalitetu Vitkovačko polje kod Aleksandrovca, a prve procjene stručnjaka ukazuju na to da je nastala oko 4.800 godina prije nove ere.
Drevna figura (foto:S. Babović) -
Drevna figura (foto:S. Babović)

Arheolozi kažu i da takav artefakt do sada nije bio poznat, jer je figurina obojena u zeleno i crveno, a ima i stilizovane čizmice - u crvenoj boji!.

Inače, na ovom lokalitetu je u avgustu 2019. zabilježeno veliko otkriće jednog od najmonumentalnijih primjeraka vinčanske figuralne plastike - figurine pod imenom "Vita", nastale između 5.500 i 4.750 godine p.n.e. Zasluge za to pripadaju arheologu Sanji Crnobrnji Krasić, a Vitkovačko polje je ponovo dobilo na značaju, pa je Ministarstvo kulture Srbije pomoglo prva sistemska istraživanja.

- Pronašli smo još petnaestak fragmenata nekih drugih, velikih figurina, a ova najnovija, koju zovemo i "šarena" je, nažalost, zatečena bez glave. Inače, prije dvije godine je praćen samo kanal koji je još centralni dio naših sondi i sada je došlo vrijeme da saznamo širi kontekst, jer je bilo mnogo indicija da je u pitanju čitava neolitska kuća, a iskopavanja su pokazala da se, najvjerovatnije, radi o kompleksu neolitskih peći i ognjišta, što je prilično zagonetna situacija - objašnjava arheolog Adam Crnobrnja.

Stručnjaci očekuju i dijelove druge skulpture, ali je zbog vremenskih (ne)prilika neizvjesno kada će moći da se pohvale novim senzacijama. Јer, arheolozi nemaju tendu koja bi ih zaštitila od padavina, pa posao za ovu godinu moraju da završe najkasnije do 10. novembra. U međuvremenu, upozoravaju da je Vitkovačko polje, zbog neprestane gradnje gubi prezentacioni potencijal.

Na 47 hektara zaštićene površine lokaliteta Vitkovačko polje, oko tri kilometra od Aleksandrovca, šezdesetih godina prošlog vijeka su pronađene svjetski značajne statue Lady of Aleksandrovac, "Madam de Vitkovo" i "Venus de Župa". Otkriće "Vite", 2019. - koja je s 54 centimetra najviša statua ovog tipa kosovske varijante vinčanse kulture - pokrenulo je nova istraživanja i geofizičkim snimanjem terena je otkriveno na desetine praistorijskih kuća...