latinica  ћирилица
28/10/2021 |  15:06 ⇒ 15:36 | Autor: SRNA

Kusturica poklonio 10 digitalizovanih filmova Kinoteci Srpske

Proslavljeni srpski i svjetski reditelj Emir Kusturica, u prisustvu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, poklonio je danas na Palama Kinoteci Republike Srpske deset svojih digitalizovanih filmova, što će ujedno biti i najveća zbirka filmova jednog domaćeg autora u Kinoteci.
Kusturica i Dodik u Kinoteci - Foto: SRNA
Kusturica i Dodik u KinoteciFoto: SRNA

Kusturica je naglasio svoju pripadnost srpskoj kulturi i korijenima, koji takođe vuku u duboke šezdesete i sedamdesete godine kada je nastajala prava "crnotalasna" kinomatografija.

- Toj kinematografiji sam tada pripadao duhovno, onda školujući se sve više i formalno. Ovih 10 digitalizovanih filmove imaju ono praktično što je neophodno da se ne bi zaboravila prošlost - izjavio je Kusturica novinarima na Palama.

Kusturica dodaje da je ta prošlost vezana za Јugoslaviju koja ne bi bila moguća da nije bilo Prvog srpskog ustanka i da nije bilo proboja Solunskog fronta, tako da niko na ovim prostorima ne bi govorio jezikom kojim govori, nego bi svi govorili njemački ili druge jezike.

- Na vrlo građanski način želim da se zahvalim srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku što se bori za našu kulturu i što ne da da nam iščupaju korijene. Mislim da je ovih 10 filmova dio tog korijenja i da se za njega treba što čvršće držati - poručio je reditelj Kusturica.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović zahvalio je srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku što je došao i posjetio Kinoteku na Palama i vidio u kakvim uslovima radi, te obećao pomoć koja im je neophodna prije svega da bi radili i realizovali svoje programe.

Lalović navodi da veliku zahvalnost duguju i proslavljenom srpskom reditelju Emiru Kusturici koji je Kinoteci poklonio svojih 10 digitalizovanih filmova i time postao najzastupljeniji autor kojeg imaju u Arhivi što se tiče igranih filmova.

Prema njegovim riječima, na sastanku su razgovarali o tome da realizuju i retrospektivu Kusturičinih filmova, uz njegovo učešće.

- Sve to bi trebalo biti na tim novim uređajima koji treba da stignu u Kinoteku. Na taj način dajemo doprinos našem identitetu kojeg gajimo kroz programe i da obradujemo publiku, ne samo na Palama, nego i u drugim sredinama - ističe Lalović.

U sali Kulturnog centra prikazani su dijelovi filmova, koje je Kinoteci poklonio proslavljeni reditelj.

Sastanku i prikazivanju filmova prisustvovao je i načelnik opštine Pale Boško Јugović.

Kinoteka Srpske republička je ustanova kulture čija je osnovna djelatnost arhiviranje filmova, trajno čuvanje i stručno obrađivanje filmske građe i pratećeg filmskog materijala.

Kinoteka sarađuje sa srodnim ustanova u zemlji i inostranstvu, obavlja razmjenu filmova i filmske građe.

Kinoteka baštini sve ono što je stvaralo filmsko preduzeće "Srna film" od osnivanja 1992. godine.