latinica  ћирилица
28/10/2021 |  16:07 ⇒ 16:08 | Autor: TANЈUG

Marina Abramović: Uvijek ću imati vremena za Srbiju

Јedna od najuticajnijih umetnica performansa današnjice Marina Abramović poručila je, poslije priznanja koje joj je dodijelila Srbija, da će uvijek imati vremena da posjeti svoju zemlju i da samo treba ponovo da joj se pošalje poziv.
Marina Abramović primila zlatnu medalju za zasluge - Foto: Screenshot
Marina Abramović primila zlatnu medalju za zaslugeFoto: Screenshot

- Trenutno do 2025. godine imam kompletno pun raspored, ali ću uvijek imati vremena za našu zemlju - rekla je Abramovićeva u Njujorku za Tanjug.

Abramovićevoj, kojoj je u Njujorku izaslanik predsjednika Srbije, ambasador Marko Đurić uručio zlatnu medalju za zasluge, rekla je i da je veoma zahvalna za to priznanje i da ne zna da li je bila spremna da je dobije ranije.
 
- Vrlo je lako kritikovati sve. Јa ne volim da kritikujem kada nešto dobijem - rekla je Abramovićeva ocjenjujući momenat u kome joj je dodijeljena nagrada riječima „uijvek je vrijeme kada treba da bude vrijeme“.
 
Kaže i da je za nju bila veoma važna izložba „Čistač u Muzeju savremene umjetnosti“, kao i njen povratak u Beograd te 2019. godine.
 
Na pitanje da li joj je žao što nije ranije došla u Beograd, Abramovićeva kaže da to nije učinila iz jednostavnog razloga – Beograd nije bio spreman za nju.

- Našim ljudima uvijek stranci moraju da kažu koliko naši ljudi vrijede da bi ih priznali. To je izgleda naša istorija. Vrlo je žalosno, ali je tako - ocjenjuje Abramović.