latinica  ћирилица
28/10/2021 |  16:20 ⇒ 17:44 | Autor: RTRS

Izložba u Muzeju savremene umjetnosti - simbolično zasađeno drvo hrasta (VIDEO)

U okviru izložbe "Ko neće da misli leti napolje: Јozef Bojs i Mangelos – 100 godina i umjetnost danas" Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske uz podršku Gete instituta u BiH i u saradnji sa Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjaluci organizovao je prikaz studenata završne godine smjera za Intermedijalne umjetnosti pod nazivom "7.000+1".
Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske - Foto: RTRS
Muzej savremene umjetnosti Republike SrpskeFoto: RTRS

Ovom prilikom zasađeno je drvo hrasta kao prva javna socijalna skulptura u parku ispred zgrade Muzeja savremene umjetnosti u Banjaluci.

Riječ je o simboličkom omažu povodom stogodišnjice rođenja Јozefa Bojsa i njegovom čuvenom projektu "7.000 hrastova", koji je započeo na izložbi Dokumenta 7, 1982. godine u Kaselu, gdje je u narednih desetak godina posađeno 7.000 hrastova.

Predstavu su osmislili studenti prve generacije smjera intermedijalne umjetnosti na Akademiji u Banjaluci, u klasi profesora Mladena Miljanovića, koji su u okviru rada posadili drvo hrasta ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i obilježili ga kamenom, po uzoru na bazaltne kamenove Јozefa Bojsa, koje je on postavljao u okviru svog projekta.

Za podršku ovoj inicijativi Muzej savremene umjetnosti obratio se i Evi Bojs, supruzi Јozefa Bojsa i upravnici Fondacije Bojs, koja je pozdravila ovu ideju i izrazila oduševljenje inicijativom koja povezuje mlade umjetnike.

Izložba "Ko neće da misli leti napolje: Јozef Bojs i Mangelos – 100 godina i umjetnost danas" otvorena je do 30. oktobra.