latinica  ћирилица
28/10/2021 |  18:36 ⇒ 22:03 | Autor: RTRS

Palmer u Sarajevu; Dodik: U BiH nije predviđeno da vladaju stranci (VIDEO)

Od posjete specijalnog izaslanika SAD za izbornu reformu Metjua Palmera BiH, Milorad Dodik kaže da ne očekuje ništa.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Palmer je zadužen samo za Izborni zakon, a to je, podsjeća, nadležnost koja je oteta od entiteta i među prvima prebačena na nivo BiH.

Palmer, koji je u Sarajevo došao na novu rundu razgovora o izbornoj reformi sa liderima političkih stranaka, tokom dana sastao se sa Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Nije ovdje predviđeno da vladaju stranci, nego Ustav, izjavio je Milorad Dodik uoči sastanka sa Metjuom Palmerom, specijalnim izaslanikom Sjedinjenih država, zaduženim za Izborni zakon. To je jedna od nadležnosti koja je među prvima prenesena sa entiteta na BiH, u pokušaju da se izgradi država, navodi Dodik.

- I dok ne vratimo te stvari kao osnovne na nivo onoga što jeste, politički odnosi u BiH neće imati nikakvo kretanje, samo zastoje. Ne očekujem ništa, pravo da kažem. Palmer je poznato ime, ali koliko znam, on je redukovan samo na jedno pitanje i oko tog jednog pitanja redukovan je više na sam odnos između Muslimana i Hrvata da dođu do nekog rješenja. Sa stanovišta izbornog procesa, zakona, možemo da pričamo, sve ostalo je samo dio kurtoazije i ništa - istakao je Dodik.

Bakir Izetbegović navodi da "probosanska strana nije ona preko koje će se ići linijom manjeg otpora". On je izjavio da je na sastanku s Palmerom utvrđena spremnost međunarodne zajednice da se ozbiljno razgovara s Dodikom i Čovićem, i da se traži srednje rješenje.

- Ono što smo imali u Palmerovim najavama jeste da će dogovori ići na račun ustupaka probosanskih strana u BiH, a ja sam uspio da im dokažem da probosanska strana neće biti linija manjeg otpora, nego linija tvrđeg otpora. Moraće se naći kompromis u kojem će sve četiri strane morati napraviti ustupak - smatra Palmer.

Lider HDZ-a, nakon sastanka s Palmerom, kaže da postoje dva moguća rješenja kojima bi se omogućilo pravo kandidovanja svima, bez obzira na etnički identitet.

Za Dragana Čovića, ukidanje etničkog predznaka za domove naroda je nezamislivo.

- I o tome smo pričali prije 15 godina. Nismo uspjeli. Možda ćemo ponovo. Danas to nije mala promjena Ustava, to je brutalna izmjena Ustava. Kako ćete u Domu naroda izbrisati klub Hrvata, Bošnjaka, Srba, recite mi? Kako ćete ih nazvati? Prvi, drgi, treći, četvrti? Neka neko kaže - rekao je Čović.

Za razliku od Čovića, ali i srpske strane, Metju Palmer ponovio je stav Sjedinjenih Država, koje se zalažu za brisanje etničkog predznaka članova Predsjedništva BiH. Istakao je da nisu potrebne prijetnje SAD i Evropske unije, jer je već previše loših ishoda ako se podjele prodube i BiH ne bude napredovala na evropskom putu.