latinica  ћирилица
29/10/2021 |  17:26 ⇒ 19:33 | Autor: RTRS

Dodik: Srpska ne ugrožava BiH i njene ustavne nadležnosti (VIDEO)

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da su predstavnici stranaka na vlasti u Republici Srpskoj informisali predstavnika Ministarstva spoljnih poslova SAD zaduženog za izbornu reformu u BiH Metjua Palmera i direktora pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinu Ajhorst da poštuju teritorijalni integritet i suverenitet BiH.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Ovo je bila prilika da mi iz Republike Srpske kažemo da poštujemo teritorijalni integritet i suvertnitet BiH i da to nije upitno - rekao je Dodik.

Istakao je da nijedan plan ne sadrži nešto tome slično da ugrozi teritorijalni integritet.

- Poštujemo i međunarodni suverenitet, ali jednako tražimo da se poštuje suverenitet Republike Srpske - rekao je Dodik.

- Mislim da je bilo važno da Palmeru i Ajhorstovoj predočimo neka naša viđenja i to smo učinili - istakao je on i dodao da oni nisu prepreka tome.

Očekujemo da `bijeli dim` dođe iz Sarajeva. Što Federacija BiH dogovori, mi ćemo podržati - dodao je Dodik.

Dodik je ponovio je da Srpska ne uzima ništa od nadležnosti koje BiH pripadaju po Ustavu, ali da ima pravo i da će vratiti nadležnosti koje su joj uzete i prenesene na BiH.

Potvrdio je da stranke vladajuće koalicije u Srpskoj ostaju pri stavu da člana Predsjedništva iz Republike Srpske treba birati direktno, pri čemu treba da postoji i odredba da se bira srpski predstavnik u Predsjedništvu BiH, kao što u FBiH treba da se bira bošnjački i hrvatski predstavnik.

On je ponovio da bivši visoki predstavnik Valentin Incko nije imao pravo da nametne zakon na kraju svog mandata.