latinica  ћирилица
30/10/2021 |  13:02 ⇒ 16:54 | Autor: SRNA

Grajfa odlikovao njemački predsjednik

Ugledni izraelski istoričar Gideon Grajf, koji je i predsjedavajući Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, u novembru će dobiti posebno odlikovanje njemačkog predsjednika Franka Valtera Štajnmajera, potvrđeno je iz Kancelarije predsjednika Njemačke.
Gideon Grajf - Foto: RTRS
Gideon GrajfFoto: RTRS

Njemački orden - Krst za posebne zasluge Grajfu će biti uručen u Izraelu.

- U toku su pripreme na organizaciji ceremonije uručenja koja će biti održana u Tel Avivu - rečeno je "Al džaziri" iz Kancelarije predsjednika Njemačke.

U obrazloženju se navodi da je Grajf, koji je potomak njemačkih Јevreja koji su preživjeli progon u vrijeme nacizma, svojim djelom ovjekovječio doprinos ove zajednice izraelskoj kulturi.

- U svome istraživanju, koje se fokusira na istoriju logora za istrebljenje Aušvic-Birkenau, Grajf daje vrhunski doprinos kada se govori o Holokaustu - navode iz Kancelarije predsjednika Njemačke.

Iz Kancelarije ističu da je na osnovu svojih dostignuća Grajf izabran da dobije ovo specijalno priznanje njemačkog federalnog predsjednika.

Grajf je izraelski istoričar i stručnjak za istoriju Holokausta.

On je i predsjedavajući Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine koju je Vlada Republike Srpske konstituisala u martu 2019. godine.