latinica  ћирилица
01/11/2021 |  16:16 ⇒ 16:33 | Autor: SRNA

Kojić: Reforma Instituta ili povratak nadležnosti Srpskoj

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica u potpunosti podržava stav porodica poginulih i nestalih iz Republike Srpske da se nadležnost u procesu traženja vrati Srpskoj ukoliko ne dođe do opsežne reforme Instituta za nestala lica BiH, izjavio je direktor Centra Milorad Kojić.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

- Imamo jedan sistemski problem unutar Instituta za nestala lica BiH, koji ne funkcioniše u punom kapacitetu, zbog čega je proces traženja nestalih Srba godinama u zastoju - rekao je Kojić Srni.

On je istakao da statistika pokazuje da su rezultati bili daleko bolji dok je proces traženja nestalih Srba bio u nadležnosti Komisije za traženje nestalih lica Republike Srpske.

Kojić je napomenuo da čak i srpska komponenta u Institutu za nestala lica BiH pojedini istražioci, članovi Upravnog odbora i Kolegijuma direktora nemaju više nikakvu vezu sa porodicama nestalih i institucijama Republike Srpske, te da donose odluke samoinicijativno jer njima upravlja neko drugi.

Komentarišući činjenicu da važeći tender Tužilaštva BiH za ekshumaciju ističe danas, a još nije raspisan poziv za novu nabavku, čime se ponavljaju propusti na koje su revizori upozoravali u posljednjih pet godina, Kojić je naglasio da ovo pokazuje da ne postoji ni tračak nade da proces traženja nestalih Srba može krenuti nabolje.

- To najbolje potvrđuje i sporost u izdavanju naredbi za ekshumacije i identifikacije, tehnički problemi u smislu nesprovođenja adekvatnih postupaka javnih nabavki za potrebe sprovođenja ekshumacija - ukazao je Kojić.

Tužilaštvo BiH je niz godina zanemarivalo zakonsku obavezu da usluge ekshumacije sprovodi propisanim načinom po Zakonu o javnim nabavkama.

Umjesto da usluge ekshumacije nabavlja kroz Aneks dva Zakona o javnim nabavkama, Tužilaštvo BiH je ranijih godina prema podacima portala javnih nabavki koristilo direktne sporazume, na šta je godišnje trošilo više od 300.000 KM.