latinica  ћирилица
01/11/2021 |  16:20 ⇒ 21:32 | Autor: RTRS

Vladajuća koalicija: Povući saglasnosti; Poziv opoziciji na razgovore (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas, nakon sastanka vladajuće koalicije u Banjaluci, da postoji saglasnost da se u Narodnoj skupštini Republike Srpske povuku ranije date saglasnosti u tri oblasti - odbrana, indirektni porezi i VSTS.
Dodik, Čubrilović, Stevandić, Đokić, Čavić i Banjac - Foto: RTRS
Dodik, Čubrilović, Stevandić, Đokić, Čavić i BanjacFoto: RTRS

Dodik je rekao da bi nakon toga, u periodu od šest mjeseci trebalo da bude uređena normativna oblast, tako što će biti doneseni novi zakoni koji neće biti protiv Ustava BiH i Ustava Republike Srpske.

- Ta rješenja nisu protiv Aneksa 1 Dejtonskog sporazuma koji reguliše pitanje vojske, nisu protiv Dejtona bez obzira koliko neki nastojali da prikažu da jesu. Kada je riječ o drugom setu, koji se odnosi na indirekte poreze, mi ne pravimo revolucije, samo Ustav vraćamo na teren - rekao je Dodik.

On je poručio da je Republika Srpska spremna da "harmonizuje neke stvari", ali da nije spremna da prihvati da ono što je nadležnost Republike, a finansije to jesu, budu na štetu Srpske i da ona gubi desetine milione maraka godišnje.

Kada je riječ o VSTS, Dodik je rekao da je taj savjet formiran putem nasilja visokog predstavnika Pedija Ešdauna, bez ikakvih saglasnosti. Ponovio je da je pravosuđe u nadležnosti Republike.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, pozvao je opozicione partije u Republici Srpskoj na razgovore u cilju očuvanja srpskog jedinstva.

- Јa ih pozivam na ono što svi nosimo u sebi, a to je patriotski osjećaj za Republiku Srpsku. To znači danas biti okupljen oko odbrane naše ustavne pozicije, a ako niste tu onda ste pristali da urušite taj patriotizam i ne možete da računate da pripadate toj ekipi ili tom broju ljudi - istakao je on.

Predstavnici političkih partija koje čine vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj potvrdili su i na današnjem sastanaku da Republika Srpska ne zadire u ustavni sistem BiH zahtjevom za vraćanje nadležnosti sa nivo BiH i da je potrebno vratiti data ovlašćenja za formiranje Oružanih snaga BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Foto: SRNA

Sastanku, koji je održan u zgradi Vlade Republike Srpske, prisustvovali su lideri SNSD-a Milorad Dodik, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, SP-a Petar Đokić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, NPS-a Darko Banjac i NDP-a Dragan Čavić.