latinica  ћирилица
02/11/2021 |  09:13 ⇒ 11:09 | Autor: RTRS

Lalić: Cijene repromaterijala neće uticati na jesenju sjetvu (VIDEO)

Јesenja sjetva u Srpskoj je već počela, ove godine mnoge jesenje oranice mogle bi ostati neobrađene, razlog toga svega su cijene repromaterijala, koje su ove godine znatno veće nego prethodnih godina.
Saša Lalić - Foto: Screenshot/YouTube
Saša LalićFoto: Screenshot/YouTube

- Prema procjenama stručnih službi imaćemo oko 67.500 hektara zasijanih površina u jesenjoj sjetvi. To je povećanje za 3.000 hektara u odnosu na prošlu godinu. Dominantna je pšenica, i bez obzira na sve probleme, od suše, pa i poskupljenja repromaterijala, imaćemo veće sjetve nego ranije - naglasio je načelnik Odjeljenja za biljnu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Saša Lalić.

Za 100 kg mineralnog đubriva poljoprivrednici ove godine moraće da izdvoje i do 130 KM. Dok su cijene repromaterijala iz dan u dan sve veće.

- Globalni trend poskupljenje energenata doveli su do poskupljenja repromaterijala, prije svega đubriva. U principu, ako budu dobri prinosi, tj. "rodna godina", cijena ne bi trebala ići gore kada je u pitanju krajnji potrošač - istakao je Lalić, gostujući u Јutarnjem programu.

On je dodao da resorno Ministarstvo i dalje pomaže i sufinansira proizvođače.