latinica  ћирилица
03/11/2021 |  21:09 ⇒ 22:46 | Autor: SRNA

SAD: BiH na ključnoj raskrsnici

BiH se nalazi na ključnoj raskrsnici u istoriji, a tri najbitnije stvari na koje treba obratiti pažnju su opasna retorika, zaštita OHR i sprovođenje reforme izbornog procesa, ocijenila je ambasadorka SAD u UN Linda Tomas Grinfild.
Linda Tomas Grinfild - Foto: Screenshot/YouTube
Linda Tomas GrinfildFoto: Screenshot/YouTube

Ona je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN upozorila da retorika mržnje treba da prestane, te ocijenila da su pozivi srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na odvajanje vojske, institucija i obavještajnih agencija Republike Srpske, kako je rekla, "opasan put za BiH i Balkan".

Prema njenim riječima, postupci srpskog člana Predsjedništva BiH vode "stvaranju novog ustava, što predstavlja prijetnju za arhitekturu Dejtonskog mirovnog sporazuma, koja je toliko dugo održavala mir u BiH".

Grinfildova je naglasila da je ključan teritorijalni integritet BiH, te da je vrijeme da se zvaničnici u BiH bave upravljanjem, da služe narodu i da se moraju sastajati redovno.

Ona je pozvala na formiranje vlade u Federaciji BiH.

Grinfildova kaže da Kristijan Šmit ima punu podršku Vašingtona, da je potrebno sačuvati OHR, te da je važna borba protiv korupcije.

- Sve strane u BiH treba da odaberu mir, stabilnost i napredak - poručila je ona.